Εκτύπωση σελίδας

Έως 7 Οκτωβρίου δηλώσεις ένταξης εκτάσεων στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτέμβριος 2017 Έως 7 Οκτωβρίου δηλώσεις ένταξης εκτάσεων στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας και Άλλες Διατάξεις» (Α’ 164) εκδόθηκε η αριθ. 1058/71977/03.07.2017 (ΦΕΚ 2331 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)».

Όπως ενημερώνει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εν λόγω απόφαση καθορίζει τις προδιαγραφές, το περιεχόμενο και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) καθώς και τις διαδικασίες παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής τους. 

Τα ΔΣΒ έχουν μέσο-μακροπρόθεσμη προοπτική, με κύριο σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαχείρισης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, καθώς και η μη ορθολογική βοσκοφόρτωση, είτε με την υποβόσκηση εκτάσεων είτε με την υπερβόσκηση άλλων.

 Συχνά παρατηρούνται τεχνηέντως ελλείψεις βοσκήσιμων γαιών παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες ιδιωτικές εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται έστω και εποχιακά για βοσκή χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε κατανομή.

 Μέσω της διαδικασίας μακροχρόνιας παραχώρησης των βοσκήσιμων γαιών και διαχωρισμού αυτών σε λιβαδικές μονάδες σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, θα γίνεται ορθολογική χρήση όλων των εν δυνάμει εκτάσεων που είναι δυνατόν να βοσκηθούν ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητάς τους, προς όφελος των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση της οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της διατήρησης της φυσιογνωμίας του τοπίου.

 Τέλος, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 4351/2015 «Η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής» και όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παρ. 3 της παραπάνω απόφασης «Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003 όπως ισχύει και τις διατάξεις του Π.Δ. 258/1985 «Δημοτικό και Κοινοτικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Α΄ 99) όπως ισχύει, δηλώνουν στην αρμόδια Περιφέρεια την επιθυμία τους οι εκτάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στα Δ.Σ.Β. που θα εκπονηθούν, με αίτησή τους το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας

 Για τους παραπάνω λόγους όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω άρθρου της ως άνω απόφασης (π.χ. ιδιώτες κάτοχοι βοσκήσιμων γαιών, Δήμοι της χώρας), θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου το αργότερο μέχρι 07.10.2017 να δηλώσουν την επιθυμία ένταξης των εκτάσεων τους στα ΔΣΒ που θα εκπονηθούν. 

Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στην περίπτωση που οι εκτάσεις αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ. 


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου διορθώσεις και έλεγχος αιτημάτων για ΕΑΕ 2024

Τελευταία δυνατότητα μεταβολών στις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2024 παρέχει με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 18 Αυγούστου και αφορά αιτήματα ένταξης και επιλεξιμότητας στις δηλώσεις ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα 

Ως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ενίσχυση αγροτικής μεταποίησης

Παράταση μέχρι και την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 23:59 έλαβε με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και φακέλων υποψηφιότητας στο ΟΠΣΚΕ

Διαβάστε περισσότερα 

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενίσχυσης 2025 – Έως 12 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι η διαδικτυακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2025 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Παρασκευή (01/08/2025).

Διαβάστε περισσότερα