Συμμετοχές - Συνεταιρισμοί μέλη μας

Zoinos Winery

Κρασιά Ζοίνος

Η σημαντικότερη περιοχή παραγωγής κρασιού στην Ήπειρο βρίσκεται στην περιφέρεια Ιωαννίνων και είναι η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας. Στην καρδιά της ζώνης, 27km νότια των Ιωαννίνων, βρίσκεται το Οινοποιείο της Ζοίνος το οποίο ιδρύθηκε το 1974 ως το πρώτο οινοποιείο της περιοχής.

Η ίδρυσή του αποτελεί ορόσημο για τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και για την οικονομία της ζώνης. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλλιεργητές της Ντεμπίνας ανακάλυψαν τις δυνατότητες της οινοποίησής της και επέλεξαν τις πλαγιές της Ζίτσας για να επενδύσουν τις προσπάθειές τους και να υπογράψουν τα κρασιά τους. Το 1974 Ζίτσα είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που πήρε για τα κρασιά της τον τίτλο του Ο.Π.Α.Π.

Σήμερα η Ζοίνος Α.Ε. αποτελεί ένα πρότυπο οινοποιείο στην περιοχή το οποίο καλύπτει μια συνολική καλλιεργούμενη έκταση περίπου 1700 στρεμμάτων από τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι και με τις διεθνείς Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Τraminer & Riesling, τα οποία και αποτελούν την ανανεωμένη εικόνα της Ζοίνος: εκλεπτυσμένα κρασιά με λεπτό άρωμα και χαρακτηριστική, έντονη επίγευση.

Κρασιά Ζοίνος Κρασιά Ζοίνος Κρασιά Ζοίνος