Εκτύπωση σελίδας

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Νοέμβριος 2021

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΣΠΗΛΙΟ  ΛΙΒΑΝΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ,

•   ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

•   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΗΠΕΙΡΟΥ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ  ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

•   ΠΡΟΕΔΡΟ  ΟΠΕΚΕΠΕ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ  ΜΕΛΑ

•   ΟΠΕΚΕΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

Με μεγάλη μας έκπληξη αλλά και μεγάλη απογοήτευση είδαμε χθες 23/11/2021  την εγκύκλιο με την οποία ανακαλούνται όλα τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης 

από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2020 τα οποία μεταβιβάστηκαν σε τρίτους σύμφωνα πάντα με αυτά που όριζε η εγκύκλιος μεταβιβάσεων 2021 του ΟΠΕΚΕΠΕ ( Αθήνα, 20/05/2021 Αρ. Πρωτ.: 30797 Αρμόδια Δ/νση: Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς Αρμόδιο Τμήμα: Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης), η οποία εγκύκλιος σε καμμιά της παράγραφο δεν αναφέρει ότι δεν μεταβιβάζονται τα δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος 2020.
Οι Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων 2021 ολοκληρώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν σύμφωνα πάντα όπως όριζε η ίδια εγκύκλιος.
Στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχουν και αυτές οι μεταβιβάσεις παραγωγών από το Εθνικό Απόθεμα 2020 οι οποίοι ήθελαν να αυξήσουν τα δικαιώματά τους και κατ’ επέκτασιν και το εισόδημά τους νόμιμα με την πράξη αυτή της μεταβίβασης την οποία ορίζατε εσείς με την ανωτέρω εγκύκλιο.
Τα αποτελέσματα αυτής της εγκυκλίου είναι η μεγάλη ζημιά που θα υποστούν οι παραπάνω παραγωγοί οι οποίοι όχι μόνο επένδυσαν για την απόκτηση των παραπάνω δικαιωμάτων αλλά και για την αγορά ζώων με σκοπό την αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου για την ενεργοποίηση αυτών των δικαιωμάτων, τα οποία ανακλήθηκαν.
Οι παραπάνω παραγωγοί δεν ζητούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα με βοσκοτόπους ανύπαρκτους, αλλά να ενεργοποιήσουν και να αποκτήσουν δικαιώματα νόμιμα πάντα και με ζωικό κεφάλαιο που τους αναλογεί σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίοι σήμερα είναι εντελώς απροστάτευτοι.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε όταν χορηγήθηκαν αυτά τα δικαιώματα σε δικαιούχους με βοσκοτόπους σε όλη τη ΧΩΡΑ και χωρίς ζωικό κεφάλαιο.
Καταγγείλαμε τότε περιπτώσεις που λυμαίνονταν βοσκοτόπους στον Νομό μας χωρίς αποτέλεσμα.
Αυτό που λέγαμε πάντα όχι δικαιώματα με βοσκοτόπους χωρίς ζωικό κεφάλαιο.
Δεν το κάνατε τότε που δώσατε αυτά τα δικαιώματα δεν το κάνατε στην εγκύκλιο των μεταβιβάσεων τον Μάιο ώστε να αποκλείονται οι Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2020 και το κάνετε τώρα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να εξεταστεί κατά περίπτωση η κάθε μεταβίβαση ώστε να δικαιωθούν οι παραγωγοί αυτοί που έχουν και διατηρούν ζωικό κεφάλαιο αναλογούντα για την ενεργοποίηση των αποκτηθέντων δικαιωμάτων.
Σε αντίθετη περίπτωση ποιος θα επιστρέψει πίσω σε αυτούς τους παραγωγούς το οποιοδήποτε κόστος που υπέστησαν για την απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων;
Κύριε Υπουργέ , δείξτε την ανάλογη κατανόηση, μην αδικείτε ανθρώπους που μοχθούνε και αγωνιούν και μένουν και αγωνίζονται σκληρά για να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

                                                                               Με εκτίμηση
                                                        Για τον Γ.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ¨ΕΝΩΣΗ αγροτών”
                                                                        Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

                                                                            Θεοχάρης Λιούρης


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, ενημερώνει τους αγρότες ότι τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 

Διαβάστε περισσότερα 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι τις 28 Ιουνίου η υποβολή αιτημάτων άρσης επικάλυψης για τις αιτήσεις του 2023

Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2024 θα έχουν την δυνατότητα οι παραγωγοί να υποβάλουν στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα 

Περιφέρεια Ηπείρου: Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 η απογραφή των Γεωργικών ελκυστήρων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους γεωργικών ελκυστήρων ότι σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμό Γ3Β 847/146813/24-05-2024 (Φ.Ε.Κ. 3041/Β΄/2024),

Διαβάστε περισσότερα