Εκτύπωση σελίδας

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ.Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκέμβριος 2021 Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  κ.Αλέξη Τσίπρα.

Τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Ιωαννίνων μετέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Γ.Α.Σ.Ι "ΕΝΩΣΗ αγροτών".

Δόθηκε υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία τα οποία είναι τεράστια δεδομένου του ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών με τις αυξήσεις να πλησιάζουν το 60% των τιμών, αλλά και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο).
Ιδιαίτερα στο νομό μας η κρίση είναι πιο έντονη γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας επειδή οι παραγόμενες ποσότητες ζωοτροφών είναι ελάχιστες λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου, ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες. Τα προβλήματα αυτά διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια με τα αγριογούρουνα, κοπάδια από τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα και αφανίζουν στην κυριολεξία την αγροτική παραγωγή και παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και υπομνήματα δεν έχει ληφθεί ακόμη κανένα μέτρο.
Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί εξανεμίζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό, μαζί με την ελληνική κτηνοτροφία, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας.
Δυστυχώς όμως σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά τα κριτήρια κατανομής βοσκοτόπων, η οποία τροποποίηση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4585/05.10.2021 και με την οποία τροποποιήθηκαν τα κριτήρια, με επακόλουθο την μεγάλη περικοπή των επιδοτήσεων αναδρομικά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 100% !!!
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές λοιπόν απαιτούμαι να δοθούν άμεσα λύσεις. Τα αιτήματά μας είναι:
1. Στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, κάτι το οποίο έκανε η Κύπρος με την διάθεση εννέα (9) εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών.
2. Άμεση ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ ( ΦΕΚ 4585/05.10.2021 ).
3. Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με τη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
4. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής.
5. Πλήρη απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή ΕΝΦΙΑ ( αφού τους επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος ).
6. Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών τόσο με κεφάλαια κίνησης, όσο και με μακροπρόθεσμα δάνεια για αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
7. Άμεση εφαρμογή του νόμου για τα νωπά και εναλλακτικά προϊόντα.
8. Εντατικοποίηση των ελέγχων για περιορισμό των ελληνοποιήσεων τόσο στο εισερχόμενο γάλα, όσο και στα άλλα αγροτικά προϊόντα τα οποία διατίθενται τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σ΄ αυτές του εξωτερικού , σαν ελληνικά προϊόντα.
9. Άμεση λήψη μέτρων για τις καταστροφές που προκαλούν στην παραγωγή οι αγριόχοιροι.
10. Δημιουργία Τράπεζας Γης.
11. Χαρακτηρισμός του εισοδήματος το οποίο προέρχεται από συμμετοχή των αγροτών σε εταιρείες του πρωτογενή τομέα ως αγροτικό.

Τελευταία νέα & ενημερώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, ενημερώνει τους αγρότες ότι τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 

Διαβάστε περισσότερα 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι τις 28 Ιουνίου η υποβολή αιτημάτων άρσης επικάλυψης για τις αιτήσεις του 2023

Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2024 θα έχουν την δυνατότητα οι παραγωγοί να υποβάλουν στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα 

Περιφέρεια Ηπείρου: Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 η απογραφή των Γεωργικών ελκυστήρων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους γεωργικών ελκυστήρων ότι σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμό Γ3Β 847/146813/24-05-2024 (Φ.Ε.Κ. 3041/Β΄/2024),

Διαβάστε περισσότερα