Εκτύπωση σελίδας

Την Τρίτη ξεκινούν οι αιτήσεις για την Βιολογική Γεωργία

Δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουάριος 2019 Την Τρίτη ξεκινούν οι αιτήσεις για την Βιολογική Γεωργία

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστηµα για υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας, συνολικού προϋπολογισµού 120 εκατ. ευρώ.

Τα χρήµατα αυτά φτάνουν για περίπου 6.100 δικαιούχους, µε βάση τα νούµερα της 1ης πρόσκλησης, όπου εντάχθηκαν 11.337 άτοµα από 50.000 αιτήσεις, απορροφώντας προϋπολογισµό 223 εκατ. ευρώ.

∆ικαιούχοι και επιλέξιµες καλλιέργειες

Στην πρόσκληση, που κλείνει 21 Μαρτίου,  µπορούν να εντάξουν τα αγροτεµάχιά τους όλοι οι ενεργοί αγρότες που έκαναν ΟΣ∆Ε το 2018 (έτος βάσης). Οι επιλέξιµες καλλιέργειες είναι: Ελιά, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιµα, καλαµπόκι, χειµερινά σιτηρά, µηδική, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή (µπρόκολο, κουνουπίδη κ.λπ), βολβώδη (κρεµµύδι, σκόρδο κ.λπ), καρότο, πατάτα και ακρόδρυα.

Έτη δεσµεύσεων και δράσεις

Αν ο καλλιεργητής επιθυµεί να εντάξει αγροτεµάχια που είναι ήδη πιστοποιηµένα ως βιολογικά τότε αυτά εντάσσονται στη ∆ράση 11.2.1: «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές» («παλιοί» 5ετής δέσµευση). Τα αγροτεµάχια που δεν είναι πιστοποιηµένα και θα µετατραπούν σε βιολογικά, εντάσονται στη ∆ράση 11.1.1: «Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές» (νεοεισερχόµενοι 3ετής δέσµευση). Σε κάθε περίπτωση η αίτηση µπορεί να αφορά και τις δύο δράσεις.

Προτεραιότητα αν δεν φτάνουν τα λεφτά

Αν τώρα δεν φτάσουν τα χρήµατα για όλους τους ενδιαφερόµενους, τότε η επιλογή τους θα γίνει µε βάση κριτήρια µοριοδότησης. Για τους «νεοεισερχόµενους» τα µισά από τα µόρια εξαρτώνται από την ηλικία (έως 18 ετών µέγιστη προτεραιότητα). Για τους «παλιούς» τα 50 από τα 100 συνολικά µόρια λαµβάνουν όσοι είναι τουλάχιστον 5 χρόνια συµβεβληµένοι µε φορέα πιστοποίησης. Και στις δύο περιπτώσεις, περισσότερες πιθανότητες ένταξης συγκεντρώνουν επίσης οι κάτοχοι αγροτεµαχίων στα ορεινά.

 

Τελευταία νέα & ενημερώσεις

ΑΑΔΕ: Ανοιχτό έως 20 Μαΐου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις και υποβολή δικαιολογητικών

Άνοιξε εκ νέου το πληροφοριακό σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025 και η εφαρμογή Agrisnap, 

Διαβάστε περισσότερα 

Ενημερωτική εκδήλωση - Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι έως 200 kW

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα - Νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι έως 200 kW»,

την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 και ώρα 12:00 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της “ΕΝΩΣΗΣ αγροτών” στην Κρύα Ιωαννίνων.

 

Διαβάστε περισσότερα 

Επιστροφή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ – Εκτός υπολογισμού η ενίσχυση Μέτρου 23

Ανάσα για αγρότες που βρέθηκαν εκτός ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αποκλειστικά λόγω της είσπραξης της ενίσχυσης του Μέτρου 23

Διαβάστε περισσότερα