Εκτύπωση σελίδας

Ομιλία του Προέδρου στη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκέμβριος 2016 Ομιλία του Προέδρου στη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Φίλες και φίλοι Συνεταιριστές,

Κυρίες και κύριοι.

 

  Εκ  μέρους  του  Διοικητικού  Συμβουλίου, σας  καλωσορίζω  στις  εργασίες  της  ετήσιας  Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών” σας απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό.

Η Γενική Συνέλευση είναι το βήμα των αντιπροσώπων του Συν/σμού για έλεγχο των πεπραγμένων, για ανάλυση των προβλημάτων του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, για κατάθεση και ανάπτυξη προβληματισμού στα ζητήματα που μας απασχολούν καθώς και για επαναπροσδιορισμό των στόχων μας.

 Δυστυχώς και η φετινή μας Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης η οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει.

 Μια παγκόσμια κρίση που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω των ενδογενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως το έλλειμμα , το δημόσιο χρέος και η ανεργία.

 Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στην ενέργεια, στις αυξήσεις του  Φ.Π.Α, στο κόστος δανεισμού και γενικά στις  λειτουργικές δαπάνες έχει δε σαν αποτέλεσμα την μείωση της  ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης πολλές φορές καθιστούν απαγορευτική την παραγωγή τους, δεδομένου του ότι δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.

  Επιπρόσθετα οι νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, έρχονται να επιδεινώσουν ακόμη το κόστος παραγωγής, δεδομένου του ότι για την οικονομική πρακτική αποτελούν στοιχεία κόστους.

Αποτελεί κοινή  πεποίθηση του αγροτικού χώρου, ότι το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο μειώνει δραστικά το ήδη χαμηλό αγροτικό εισόδημά του.

 Οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αφαίμαξη του παραγόμενου εισοδήματος των αγροτών και θα τους οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό, διότι κανένας αγρότης δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Η αφαίμαξη του παραγόμενου εισοδήματος των αγροτών συντελείται με :

  1. Την αύξηση της φορολόγησης, μέσω της κατάργησης του αυτοτελούς συντελεστή 13% και της ένταξης των αγροτικών εισοδημάτων στην κλίμακα των μισθωτών από το πρώτο ευρώ, αλλά και την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
  2. Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των μελών της οικογένειάς τους από 9,5% σταδιακά στο 27,2%, αύξηση δηλαδή κατά 300%.
  3. Την φορολόγηση πλέον των άμεσων ενισχύσεων που πάνω από τις 12000,00 € προστίθεται  στα ακαθάριστα έσοδα.
  4. Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
  5. Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

 Αγαπητοί Συνάδελφοι.

  Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η ανοχή και αντοχή του κόσμου έχει εξαντληθεί. Το κλίμα το οποίο επικρατεί σε όλες τις κοινωνικές τάξεις (αγρότες, εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες) είναι ο φόβος και η αγωνία επιβίωσης για το σήμερα, η αβεβαιότητα, η απαισιοδοξία και η ανασφάλεια για το αύριο.

  Γι’ αυτό καλούμε για άλλη μια φορά την πολιτεία να υιοθετήσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας οι οποίες έχουν γίνει γνωστές τόσο στην Κυβέρνηση  όσο και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και συνοψίζονται στα παρακάτω.

  • Προστασία του εισοδήματος των αγροτών.
  • Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων , τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση  του Ελληνικού Δημοσίου για ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν στον κτηνοτροφικό  τομέα και γενικά ρύθμιση πληρωμής των χρεών όλων των αγροτικών δανείων  με ευνοϊκούς όρους.
  • Άμεση μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α τόσο για την αγορά των αγροκτηνοτροφικών  εφοδίων αλλά και την πώληση αγροτικών προϊόντων από το 24% στο 13%, προκειμένου τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά έναντι των εισαγομένων και προσιτά για τον καταναλωτή.
  • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης των αγροτικών προϊόντων με ταυτόχρονη επέκταση σε όλους τους τομείς φυτικής και ζωικής παραγωγής (συμπεριλαμβανομένης πτηνοτροφίας – χοιροτροφίας).
  • Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών και Συν/κών οργανώσεων.
  • Απαλλαγή  των αγροτών από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε ότι αφορά τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (κτίρια- εγκαταστάσεις και γη),διότι αποτελούν εργαλεία δουλειάς  καθώς και από κάθε είδους έκτακτης φορολογίας (χαράτσια τα οποία επιβάλλονται λόγω της οικονομικής κρίσης).
  • Υπηρεσίες υποστήριξης του αγρότη με πάταξη της γραφειοκρατίας.
  • Αυστηροί  έλεγχοι στην αγορά για περιορισμό των ελληνοποιήσεων σε εισαγόμενα αγροκτηνοτροφικά  προϊόντα τα  οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και διατίθενται στην αγορά σαν Ελληνικά.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ  ΤΟΜΕΑ

  Η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην εθνική οικονομία, εξακολουθεί να παραμένει σημαντική, συμμετέχει στον τομέα της απασχόλησης με ποσοστό 12,9% του πλήθους των απασχολούμενων, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 2014 (-2,9%).

Σημαντική είναι δε η συνεισφορά των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, παρουσιάζοντας σταθερότητα και δυναμισμό ακόμα και στην περίοδο ύφεσης στην οικονομία.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το 2015 η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (περιλαμβανομένου των τροφίμων, των ποτών, του καπνού και των ελαίων – λίπων) αυξήθηκε κατά 12,4%  ανερχόμενη  στο ύψος των 5,18 δις ευρώ, μέγεθος το οποίο αντιπροσωπεύει το 20,4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

  Σε τρέχουσες τιμές παραγωγού, η παραγωγή γεωργικών αγαθών παρουσιάζει αύξηση το 2015 3% σε σχέση με το 2014, ανερχόμενη σε ύψος 9,6 δις ευρώ περίπου. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε αύξηση της αξίας της φυτικής παραγωγής κατά 4,7% η οποία προήλθε από την ιδιαίτερη αύξηση της αξίας του ελαιολάδου κατά 32%, λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας στην παραγωγή, στις τιμές και ζήτηση του προϊόντος. Σημαντική επίσης άνοδος παρατηρήθηκε στα λαχανικά και κηπευτικά 7,9%, ενώ αντίθετα μείωση πραγματοποιήθηκε στην αξία των σιτηρών.

  Αντίθετα σε ότι αφορά την ζωική παραγωγή το έτος 2015 καταγράφεται ιδιαίτερα αισθητή πτώση στο χοιρινό κρέας (-7,8%) και στο βόειο  (-4,9%).

Η σχέση πάντως μεταξύ των δύο κλάδων διατηρεί μία αρνητική ισορροπία μιας και η αξία της ζωικής παραγωγής καλύπτει μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ  ΚΑΠ

 Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, οι ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ στον αγροτικό τομέα προϋπολογίζονται συνολικά στο ποσό των 19,6 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις άμεσες ενισχύσεις  (14,9 δις ευρώ). Το 2015 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων με βάση το καθεστώς της νέας ΚΑΠ  γι’ αυτό και δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα στοιχεία για την κατανομή τους.

 Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ενισχύσεις της ΚΑΠ το 2014 που πραγματοποιήθηκαν με το προηγούμενο καθεστώς, ανήλθαν σε 2,3 δις ευρώ περίπου. Εκ των οποίων ένα πολύ μικρό μέρος κατευθύνθηκε σε μέτρα αγοράς  (45,2 εκατ. ευρώ) ενώ το υπόλοιπο αφορούσε άμεσες ενισχύσεις (98%) . Παράλληλα στην νέα ΚΑΠ δεν πραγματοποιήθηκαν δαπάνες που αφορούν τον λεγόμενο 2 πυλώνα, διότι τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 εγκρίθηκαν μόλις τον Δεκέμβριο του 2015.

  Σε ότι αφορά την κλιμάκωση των άμεσων ενισχύσεων (πληρωμών) στην νέα ΚΑΠ , το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών εισπράττουν  ποσά μικρότερα των 5000,00 €.

Η κατηγορία αυτή συγκεντρώνει το 81,5%  των δικαιούχων οι οποίοι εισέπραξαν το 37% της συνολικής πληρωμής.

Από την άλλη πλευρά ένα πολύ μικρότερο ποσοστό (6,44%) εισέπραξε ενισχύσεις πάνω από 10.000,00€.

  Αγαπητοί  Συνάδελφοι,

 Σε ότι αφορά την οργάνωσή μας μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα μας, καταβάλλουμε προσπάθειες σε πείσμα των καιρών να φανούμε όσο το δυνατόν χρήσιμοι τόσο στα μέλη μας όσο και σε όλους τους Αγρότες του Νομού μας.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και στην περσινή Γενική Συνέλευση, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης επένδυσης στην Κρύα Ιωαννίνων με την κατασκευή του σύγχρονου ξηραντηρίου αραβόσιτου συνεχούς ροής και την κατασκευή σιλό αποθήκευσης και εμπορίας δημητριακών, χωρητικότητας 3000 τόνων στα πλαίσια του προγράμματος  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ συνολικού ύψους 750,000 € με επιδότηση 50%.

 Η υλοποίηση της επένδυσης πραγματοποιήθηκε χωρίς τραπεζικό δανεισμό, εκτός του δάνειο το οποίο ελήφθη έναντι της επιχορήγησης και το οποίο έχει εξοφληθεί με την λήψη της επιδότησης.

Παράλληλα η οργάνωση προχώρησε στην κατασκευή μονάδας παραγωγής μειγμάτων η οποία έχει ξεκινήσει την λειτουργία της και τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά δεδομένου του ότι οι παραγωγοί είναι πολύ ευχαριστημένοι και από την ποιότητα αλλά και τις τιμές διάθεσης των παραγόμενων μειγμάτων.

Για την ολοκλήρωση της μονάδας θα απαιτηθεί συμπληρωματική επένδυση για την πλήρη λειτουργία της αλλά και της διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Στόχοι μας είναι να συμβάλλουμε δυναμικά μέσω της καλής ποιότητας των παραγόμενων ζωοτροφών στην παραγωγή άριστης ποιότητας γάλακτος, με κύριο γνώμονα την ενίσχυση των μελών μας.

Για την ενίσχυση της νέας μας προσπάθειας έχουμε προβεί στην πρόσληψη έμπειρου ζωοτέχνη ο οποίος μαζί με το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό της οργάνωσης ευελπιστούμε ότι θα φέρει άριστα αποτελέσματα.

Όπως είχαμε δεσμευτεί μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Κρύα, το επόμενο βήμα μας θα ήταν η δημιουργία Πανηπειρωτικής Εταιρείας (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη) στην οποία θα συμμετέχουν και οι Συν/κές οργανώσεις Κέρκυρας και Λευκάδας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παραγωγών όχι μόνο σε ζωοτροφές αλλά και σε άλλα εφόδια τα οποία είναι απαραίτητα για τους αγροκτηνοτρόφους (σπόροι, φάρμακα, μηχανήματα κλπ).

 Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες απαραίτητες ενέργειες και επαφές και σύντομα θα είναι έτοιμο το επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο συντάσσει μετά την συγκέντρωση των απαραίτητων  οικονομικών στοιχείων η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με τις Συν/κές οργανώσεις.

Στόχος της νέας εταιρείας θα είναι η μαζική προμήθεια άριστων και φτηνών πρώτων υλών και εφοδίων, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια την οποία θα αποκομίζουν οι παραγωγοί και με αυτόν  τον τρόπο να συμβάλλουμε στην μείωση του κόστους παραγωγής.

Μετά από πολλά χρόνια η οργάνωσή μας δημιούργησε Κτηνιατρικό Τμήμα με την πρόσληψη έμπειρου Κτηνιάτρου, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται όλα τα κτηνιατρικά φάρμακα αλλά και να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και συμβουλές στην έδρα τους σε ανταγωνιστικές τιμές .

 Παρότι το χρονικό διάστημα το οποίο λειτουργεί είναι πολύ μικρό, παρουσιάζει μεγάλη δυναμική και συνεχώς αναπτύσσετε.

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστό σε όλους μας το κενό το οποίο άφησε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα της Γαλακτοβιομηχανίας το οποίο με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ακόμη μεγαλύτερο διότι πέρα από την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική (μείωση των τιμών) οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πλέον θέμα και με την απορρόφηση της παραγωγής τους ιδιαίτερα οι παραγωγοί γίδινου γάλακτος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την απεμπλοκή μας από την βιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, έχει στις άμεσες προτεραιότητες την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.

Παρότι το οικονομικό περιβάλλον είναι εχθρικό λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης η οποία επικρατεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια και με δεδομένη την απεμπλοκή μας από τον τραπεζικό δανεισμό, ευελπιστούμε ότι με την έναρξη των προγραμμάτων τόσο του Π.Α.Α (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά και του Εθνικού Αναπτυξιακού Νόμου σε συνδυασμό με την δημιουργία της ομάδας αιγοπροβατοτρόφων να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να καλυφθεί το κενό το οποίο δημιουργήθηκε, είμαστε αποφασισμένοι  με οποιαδήποτε θυσία απαιτηθεί.

Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή πρέπει να σταθεί και η πολιτεία, παρέχοντας κίνητρα δεδομένου του ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε στην κτηνοτροφία της Ηπείρου και όχι μόνον, αλλά και στην κτηνοτροφία ολόκληρης της Ελλάδος προκειμένου του ότι η ΔΩΔΩΝΗ ήταν σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα και λειτουργούσε σαν ρυθμιστής των τιμών του γάλακτος.

Αποκλειστικοί μας στόχοι είναι να καλύψουμε ολόκληρο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την διάθεση του παραγόμενου γάλακτος, διότι έτσι μόνο έχει ελπίδα να επιβιώσει η κτηνοτροφία στην περιοχής μας. Διότι  αφενός ο κτηνοτρόφος θα έχει την δυνατότητα της προμήθειας άριστων ποιοτικά ζωοτροφών και εφοδίων, αφετέρου θα μεγιστοποιήσει το όφελος από την διάθεση του άριστου ποιοτικά γάλακτος το οποίο παράγεται επιτρέποντας σε αυτόν όποιες υπεραξίες προκύψουν.

  Άφησα τελευταία την λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης (ΚΕΑ) του Συν/σμού μας μέσω του οποίου παρέχονται όλες οι υπηρεσίες προς τα μέλη του Συν/σμού και όχι μόνον αλλά και όλων των αγροτών του Νομού μας.

 Το ΚΕΑ συνέχισε με επιτυχία την λειτουργία του και κατά το έτος 2015 μέσω του οποίου υπεβλήθησαν οι αιτήσεις για την χορήγηση των νέων δικαιωμάτων και παράλληλα ενημερώθηκαν οι παραγωγοί τι θα ισχύσει για την νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020, λόγω της αλλαγής του τρόπου χορήγησης των ενισχύσεων (βασική – πρασίνισμα – συνδεδεμένη).

Στην επιτυχία της λειτουργίας του ΚΕΑ συνέβαλλε η εκπαίδευση των στελεχών του τα οποία συμμετείχαν σε όλες τις ενημερωτικές ημερίδες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση και να αποφύγουμε τα λάθη και τις παραλείψεις τα οποία θα στερήσουν τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

 Βέβαια παρότι οι αιτήσεις υποβλήθηκαν όπως προβλέπει η ΚΑΠ, υπήρξαν μεγάλες αδικίες και πολλοί παραγωγοί παρότι διαθέτουν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις εισπράττουν πολύ λίγα χρήματα σε σύγκριση με άλλους παραγωγούς με μικρές εκμεταλλεύσεις.

Ήδη ο Συν/σμός έχει αποστείλει  επιστολές διαμαρτυρίας  τόσο στο Υπουργείο όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά παράλληλα έχουν γίνει και παραστάσεις από τον Πρόεδρο του Δ.Σ, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία κατά την αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ η οποία θα πραγματοποιηθεί το έτος 2017.

 Το ΚΕΑ εκτός από την υποβολή των αιτήσεων για την βασική ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση, την ενημέρωση του μητρώου αιγοπροβάτων, την μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, τη σύνταξη των αιτήσεων για την επιστροφή Φ.Π.Α των αγροτών του ειδικού καθεστώτος αλλά και την λογιστική και φορολογική εξυπηρέτηση, ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ την εκπαίδευση και πιστοποίηση για την ορθή χρήση των Γεωργικών φαρμάκων με μοναδική επιβάρυνση για τους παραγωγούς το παράβολο του Δημοσίου.

 Με την έναρξη των νέων προγραμμάτων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  (Π.Α.Α)  το ΚΕΑ είναι έτοιμο για την ενημέρωση και υποβολή προτάσεων για υπαγωγή στα νέα προγράμματα όσων αγροτών επιθυμούν.

Ήδη μέχρι σήμερα έχει προκηρυχτεί το πρόγραμμα νέων αγροτών και η υποβολή των αιτήσεων ένταξης λήγει την 23/12/2016.

 Τέλος οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσής μας για όλα τα θέματα τα οποία τους αφορούν.(www.enosiagroton.gr )

 Κλείνοντας  θα αναφερθώ στα αποτελέσματα του ισολογισμού τα οποία βέβαια δεν μας ικανοποιούν παρότι  προ τόκων και αποσβέσεων είναι θετικά. Δεδομένου του ότι οι δυνατότητες της οργάνωσής  μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Πλην όμως η οικονομική κρίση και η φορολογική επιδρομή σε βάρος των αγροτών έχει περιορίσει κατά πολύ την αγοραστική τους ικανότητα.

 Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι μετά την απεμπλοκή μας από την θηλιά του τραπεζικού δανεισμού αλλά και με την οργάνωσή μας στον τομέα των εφοδίων, ο Συν/σμός  μας θα ανακάμψει και ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Γι αυτό όλοι οι αγρότες και συνεταιριστές πρέπει να στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή, ενισχύοντας και προασπίζοντας την ενότητά μας, προκειμένου να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την ανόρθωση της οργάνωσής  μας.

 Σε ότι αφορά την θυγατρική μας εταιρεία “ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ”  η οποία σε πείσμα των καιρών παρά την συνεχιζόμενη κρίση, παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη με μεγάλη απήχηση στην αγορά , θα ενημερωθείτε από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων, από το μέλος του Δ.Σ της οργάνωσης και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ.Κατσανάκη.

  Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Φίλες και Φίλοι Συνεταιριστές.

 Θέλω να πω σε όλους σας ότι τώρα παρά ποτέ σε αυτή την κρίσιμη καμπή της κοινωνίας και της ιστορίας, οι αγρότες και συνεταιριστές πρέπει να δυναμώσουν την ενότητά τους ακόμη περισσότερο.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, το οικονομικό περιβάλλον εχθρικό.

Άλλη επιλογή δεν υπάρχει, παρά μόνον ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο δυνατά, προκειμένου να κρατηθούμε όρθιοι αλλά και  να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη συλλογική δράση.

  Διότι οι μικρομεσαίοι αγρότες όπως είναι οι αγρότες στην περιοχής μας ενωμένοι σαν γροθιά δεν κινδυνεύουν να αφανιστούν και να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης σε κάθε μορφή των δραστηριοτήτων τους.

Σε αντίθετη περίπτωση ο καθένας μόνος του θα αφανιστεί από τον αμείλικτο ανταγωνισμό.

ΝΑΙ  στον   συνεργατισμό, ΝΑΙ στην συλλογική προσπάθεια.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Σας  ευχαριστώ.

Μπαλτογιάννης  Χριστόδουλος

Πρόεδρος  Δ.Σ

 

 

 


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα