Εκτύπωση σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 05 Μάρτιος 2024

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

σύμφωνα με το άρθρο 114 του Ν.5078/2023 θα πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ η οποία άνοιξε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, την απασχόλησή τους ανεξάρτητα από το αν πρέπει να καταβάλουν γι’ αυτή εισφορές ή τον ειδικό φόρο υπέρ ΕΦΚΑ.
Η υποχρέωση συμπεριλαμβάνει όσους είναι ήδη συνταξιούχοι αλλά και αυτούς οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς διατηρούνται οι απαλλαγές οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να εξαιρούνται από την πληρωμή τόσο των ασφαλιστικών εισφορών όσο και του ειδικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ που συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
Ομοίως εξαιρούνται και οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων οι οποίοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν εισόδημα μέχρι 10.000 €.
Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους όσους λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος είτε γήρατος, είτε αναπηρίας, ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου (χηρείας).
Επίσης όσοι έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους με άλλον τρόπο π.χ. με χειρόγραφη αίτηση στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να επαναλάβουν την σχετική δήλωση ψηφιακών στην πλατφόρμα.
Προθεσμίες υποβολής:
1. Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους).
2. Ειδικά όσοι ανέλαβαν απασχόληση η οποία είναι υποχρεωτικός υπακτέας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ πριν την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης (26/02/2024) και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα ή ανέλαβαν ασφαλιστική απασχόληση από 01/01/2024 και την διέκοψαν πριν την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής Απόφασης έχουν κατ’ εξαίρεση προθεσμία τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος της απόφασης, προκειμένου να δηλώσουν την απασχόλησή τους στην πλατφόρμα.

 


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα