Εκτύπωση σελίδας

ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Μάρτιος 2017 ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, οι παραγωγοί δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ αποψίλωσης του κλάδου αποτελούν οι προειδοποιητικές επιστολές που φτάνουν στα χέρια τους από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ για δάνεια που είχαν συνάψει οι παραγωγοί προ δεκαετίας περίπου.

Η πρώτη περίπτωση αφορά δανειακές συμβάσεις με εγγύηση του ελληνικού Δη­μοσίου για τις απώλειες των κτηνοτρό­φων από τη γρίπη των πτηνών το 2006 και η δεύτερη άτοκα δάνεια που είχαν λάβει (δύο χρόνια μετά της πρώτης πε­ρίπτωσης) στο σύνολο τους οι κτηνοτρό­φοι, για τη στήριξή τους από τη μεγάλη -όπως χαρακτηρίστηκε τότε- αύξηση των τιμών στα δημητριακά που χρησι­μοποιούσαν για ζωοτροφές.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Γ.Α.Σ Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», Χριστόδουλος Μπαλτογιάν- νης. «Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, όσοι πτηνο-κτηνοτρόφοι είχαν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με την πρώην ΑΤΕ λαμβάνουν ειδοποιητήρια με κούριερ. Δεν φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν βρίσκουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δεσμεύουν. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν, οι παρα­γωγοί ενημερώνονται ότι αν δεν πληρώ­σουν την αναγραφόμενη οφειλή εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας, το 

χρέος θα σταλεί στην εφορία», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτογιάννης.

Συνάντηση με Κόκκαλη

 

Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι «για το πρόβλημα που προέκυψε, την Τετάρτη 15 Μαρτίου, είχαμε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, στον οποίο έχουν ανατεθεί τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος, εντός ολίγων ημερών θα υπάρξει νομο­θετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία και τα εγγυημένα δάνεια από το ελληνικό Δημόσιο θα έχουν την τύχη των επιχει­ρηματικών που θα ρυθμιστούν. Όμως, ο εκκαθαριστής ζητάει εδώ και τώρα λε­φτά». Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΑΣ Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών»: «Τα ειδοποιητήρια αυτά αφορούν δύο περι­πτώσεις. Η πρώτη αφορά τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στους πτηνοτρόφους για τη γρίπη των πτηνών το 2006 και η δεύτερη ένα δάνειο που έλαβαν όλοι οι κτηνοτρόφοι -δύο χρό­νια μετά- λόγω της ζημιάς που έπαθαν από την υπέρογκη αύξηση των τιμών στα δημητριακά». Οι πτηνο-κτηνοτρόφοι ζη­τούν από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς οι πα­ραγωγοί, δεδομένης της αυξημένης φο­ρολογίας ελέω 3ου μνημονίου, αδυνατούν να πληρώσουν στο χρονικό πλαίσιο που τους ορίζει ο εκκαθαριστής.

Αναλυτικά, τα ραβασάκια που λαμβά­νουν οι κτηνοτρόφοι από τον εκκαθαρι­στή αναφέρουν τα εξής:

Προειδοποιητική επιστολή μελλοντι­κών ενεργειών

«Σας γνωρίζουμε ότι έχουν λήξει χωρίς να εξοφληθούν δόσεις συνολικού ύψους (.... ευρώ), της οφειλής σας από δάνειο που σας έχει χορηγηθεί δυνάμει της

υπ' αριθμ..... σύμβασης (κατ/ος πρώην

ATEbank....... ), για επανόρθωση ζημιών

από το έκτακτο γεγονός της νόσου των πτηνών, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (ΥΑ 22213/0025/19-4-2006 - ΦΕΚ Β'579/2006). Σύμφωνα με την εγγύηση αυτή, σε

Ο πρόεδροβ rnsΓΑΣ Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», Χριστόδουλοβ Μπαλτογιάννηβ

περίπτωση που δεν εξοφληθούν δύο συ­νεχόμενες ετήσιες δόσεις στην κανονική τους λήξη και, αφού περάσει ορισμένη προθεσμία, η ΑΤΕ Υπό Ειδική Εκκαθάριση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε κα­ταγγελία της σύμβασης και να βεβαιώσει την οφειλή σας για είσπραξη στη Δημό­σια Οικονομική Υπηρεσία, οπότε η οφειλή σας προς την ΑΤΕ ΥΕΕ γίνεται οφειλή σας προς το Δημόσιο.

Δυνάμει της46/27-7-2012 απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλι­στικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελ­λάδος (ΦΕΚ Β'2209), οι απαιτήσεις της Τράπεζας, προερχόμενες από την άνω δα­νειακή σύμβαση, κατά τη θέση της ΑΤΕ σε ειδική εκκαθάριση δεν μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά διατηρήθη­καν υπό τη δικαιοκτησία της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α. Ε. Υπό Ειδική Εκκαθάριση.

Με βάση τα παραπάνω, σας παρακα­λούμε να μεριμνήσετε για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας (.... ευρώ), το αργότερο έως την 17/03/2017. Διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη βεβαίωση του χρέους σας στο Δημόσιο Ταμείο.

Η εξόφληση της οφειλής σας μπορεί να γίνει (....) σε πίστωση του αναγρα­φόμενου -στην παρούσα- αριθμού λο­γαριασμού (με συναλλαγή cashier11-40, επιλογή 01).

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οφειλή δεν δύναται να ρυθμιστεί  

σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο ρυθμίσεων της ΑΤΕ ΥΕΕ.

Περιμένουμε να τακτοποιήσετε την οφειλή σας, για το δικό σας αποκλειστικά συμφέρον, ώστε να αποφύγετε μελλοντι­κές ταλαιπωρίες και πρόσθετες οικονομι­κές επιβαρύνσεις. Αν έχετε ήδη εκπληρώ­σει τις αναφερόμενες υποχρεώσεις σας, παρακαλούμε αγνοήστε το περιεχόμενο της παρούσας».

 

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα