ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Νοέμβριος 2021

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΣΠΗΛΙΟ  ΛΙΒΑΝΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ,

•   ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

•   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΗΠΕΙΡΟΥ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ  ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

•   ΠΡΟΕΔΡΟ  ΟΠΕΚΕΠΕ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ  ΜΕΛΑ

•   ΟΠΕΚΕΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

Με μεγάλη μας έκπληξη αλλά και μεγάλη απογοήτευση είδαμε χθες 23/11/2021  την εγκύκλιο με την οποία ανακαλούνται όλα τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης 

από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2020 τα οποία μεταβιβάστηκαν σε τρίτους σύμφωνα πάντα με αυτά που όριζε η εγκύκλιος μεταβιβάσεων 2021 του ΟΠΕΚΕΠΕ ( Αθήνα, 20/05/2021 Αρ. Πρωτ.: 30797 Αρμόδια Δ/νση: Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς Αρμόδιο Τμήμα: Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης), η οποία εγκύκλιος σε καμμιά της παράγραφο δεν αναφέρει ότι δεν μεταβιβάζονται τα δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος 2020.
Οι Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων 2021 ολοκληρώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν σύμφωνα πάντα όπως όριζε η ίδια εγκύκλιος.
Στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχουν και αυτές οι μεταβιβάσεις παραγωγών από το Εθνικό Απόθεμα 2020 οι οποίοι ήθελαν να αυξήσουν τα δικαιώματά τους και κατ’ επέκτασιν και το εισόδημά τους νόμιμα με την πράξη αυτή της μεταβίβασης την οποία ορίζατε εσείς με την ανωτέρω εγκύκλιο.
Τα αποτελέσματα αυτής της εγκυκλίου είναι η μεγάλη ζημιά που θα υποστούν οι παραπάνω παραγωγοί οι οποίοι όχι μόνο επένδυσαν για την απόκτηση των παραπάνω δικαιωμάτων αλλά και για την αγορά ζώων με σκοπό την αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου για την ενεργοποίηση αυτών των δικαιωμάτων, τα οποία ανακλήθηκαν.
Οι παραπάνω παραγωγοί δεν ζητούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα με βοσκοτόπους ανύπαρκτους, αλλά να ενεργοποιήσουν και να αποκτήσουν δικαιώματα νόμιμα πάντα και με ζωικό κεφάλαιο που τους αναλογεί σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίοι σήμερα είναι εντελώς απροστάτευτοι.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε όταν χορηγήθηκαν αυτά τα δικαιώματα σε δικαιούχους με βοσκοτόπους σε όλη τη ΧΩΡΑ και χωρίς ζωικό κεφάλαιο.
Καταγγείλαμε τότε περιπτώσεις που λυμαίνονταν βοσκοτόπους στον Νομό μας χωρίς αποτέλεσμα.
Αυτό που λέγαμε πάντα όχι δικαιώματα με βοσκοτόπους χωρίς ζωικό κεφάλαιο.
Δεν το κάνατε τότε που δώσατε αυτά τα δικαιώματα δεν το κάνατε στην εγκύκλιο των μεταβιβάσεων τον Μάιο ώστε να αποκλείονται οι Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2020 και το κάνετε τώρα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να εξεταστεί κατά περίπτωση η κάθε μεταβίβαση ώστε να δικαιωθούν οι παραγωγοί αυτοί που έχουν και διατηρούν ζωικό κεφάλαιο αναλογούντα για την ενεργοποίηση των αποκτηθέντων δικαιωμάτων.
Σε αντίθετη περίπτωση ποιος θα επιστρέψει πίσω σε αυτούς τους παραγωγούς το οποιοδήποτε κόστος που υπέστησαν για την απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων;
Κύριε Υπουργέ , δείξτε την ανάλογη κατανόηση, μην αδικείτε ανθρώπους που μοχθούνε και αγωνιούν και μένουν και αγωνίζονται σκληρά για να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

                                                                               Με εκτίμηση
                                                        Για τον Γ.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ¨ΕΝΩΣΗ αγροτών”
                                                                        Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

                                                                            Θεοχάρης Λιούρης


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Ψηφιακή και απλοποιημένη η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Aναμορφώνεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος.


Διαβάστε περισσότερα 

Νέα παράταση στην πληρωμή εισφορών ΕΛΓΑ, είναι τελευταία λέει η Διοίκηση

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1618/Β’/17-3-2023), ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, η 31η Μαρτίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΝΕΑ ΚΑΠ - ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ – LEADER 2023-2027»

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα