Εκτύπωση σελίδας

Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΑΤ "Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις "

Δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουάριος 2020

ΠΡΟΣ:

Προς: τον κ. Μαυρουδή Βορίδη Υπουργό ΥΠΑΑΤ 

Κοιν.: Πολιτικά Κόμματα – Βουλή των Ελλήνων

  Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή και αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, 

υπάρχει και η διάταξη του άρθρου 38 που αφορά την εθνική συντονιστική οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών και των λοιπών νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένα στο ΕΜΑΣ, η οποία διάταξη είναι στην σωστή βάση για την δημιουργία του συντονιστικού αυτού οργάνου που έλειπε από το συνεταιριστικό κίνημα.

      Πλην όμως, πιστεύουμε ότι για την καλύτερη αντιπροσώπευση του συνεταιριστικού κινήματος και την αποφυγή ελέγχου αυτού, θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα: α)  ο καθορισμός του αριθμού των αντιπροσώπων ο οποίος γίνεται με βάση τον κύκλο εργασιών και κατά συνέπεια ο μέγιστος αριθμός ψήφων κάθε μέλους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους πέντε (5 ), β) οι αντιπρόσωποι των Αγροτικών ΅Εταιρικών Συμπράξεων ( ΑΕΣ ) να προέρχονται μόνο από τους μετόχους - συνεταιριστικές οργανώσεις μέλη αυτών και όχι από τυχόν ιδιώτες – μετόχους αυτών, γ) επειδή υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, με βάση τον αριθμό των αντιπροσώπων να προέρχεται από τις μεγάλες εταιρείες να εξεταστεί το ενδεχόμενο να καθιερωθεί περιφερειακή αντιπροσώπευση σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή να προηγούνται εκλογές αντιπροσώπων σε περιφερειακό επίπεδο, εκλογή οργάνου και στη συνέχεια να αντιπροσωπεύουν αυτοί την κάθε περιφέρεια σε εθνικό επίπεδο. 

Εκτός των συνεταιριστικών οργανώσεων που είναι πανελλήνιας εμβέλειας και   οποίες  θα συμμετέχουν κατευθείαν στην διαδικασία της Εθνικής Συντονιστικής Οργάνωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

              Κύριε Υπουργέ

      Πιστεύοντας ότι με τις παρατηρήσεις μας αυτές, συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν δημοκρατικότερη και αντιπροσωπευτικότερη λειτουργία της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και την  αποφυγή του κινδύνου ελέγχου αυτής από μεγάλες οργανώσεις και εταιρείες, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

 

 

Με εκτίμηση

 

Χριστόδουλος  Μπαλτογιάννης

Πρόεδρος  Δ.Σ


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα