ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μάιος 2015 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Με την ΚΥΑ 8197/90290/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883/Β/2013) των υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει θεσπιστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (σε εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ).
            Ένα μεγάλο μέρος της ανωτέρω ΚΥΑ (τα Κεφάλαια Ι και ΙΙ) αφορούν το σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και τη χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού. 

Σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΚΥΑ όλοι οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από τις 26 Νοεμβρίου 2015 και μετά, προκειμένου να προμηθεύονται νόμιμα τα γεωργικά φάρμακα.

Η ΚΥΑ ορίζει ότι:

Οι δημόσιοι φορείς κατάρτισης είναι: 
            α) Ο ΕΛ.Γ.Ο. "ΔΗΜΗΤΡΑ" 
            β) Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
            γ)Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και 
            δ) Οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας μπορεί να παράσχει στους καταρτιζόμενους το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. 
            Οι ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης είναι: 
            α) Οι αναγνωρισμένοι φορείς δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων και 
            β) Τα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). 
            Οι φορείς κατάρτισης, εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή θα πρέπει να είναι στελεχωμένοι και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποκτάται με τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου σε εξετάσεις, στα ειδικά για το σκοπό αυτό εξεταστικά κέντρα. Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

 

Θεοδωράκης Βασίλης

Γεωπόνος, MSc

 


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Παρατείνεται η ημερομηνία υποχρεωτικής απογραφής γεωργικών ελκυστήρων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους γεωργικών ελκυστήρων ότι σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμό Γ3Β 173/44559/11-02-2021

Διαβάστε περισσότερα 

Έρχεται πρόγραμμα Νέων Γεωργών το φθινόπωρο – Υποχρέωση η επταετής δέσμευση

Το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί τελικά το πολυαναμενόμενο μέτρο των Νέων Γεωργών καθώς επίσης και το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα 

Εθνικό Απόθεμα: Αναθεώρηση χορήγησης Δικαιωμάτων

Με εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταγράφει τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα.

 

Διαβάστε περισσότερα