Σχέδιο μείωσης πληθυσμού αγριόχοιρων - Ενεργητική και Παθητική επιτήρηση για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου για το έτος 2022

Δημοσιεύθηκε στις 16 Νοέμβριος 2022 Σχέδιο μείωσης πληθυσμού αγριόχοιρων - Ενεργητική και Παθητική επιτήρηση για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου για το έτος 2022

Σας γνωστοποιείται ότι μετά την έκδοση της με αριθμ. ΚΥΑ 1494/299861/10-10-2022 (ΦΕΚ 5291Α’), 

απεστάλησαν από την Υπηρεσία μας οι πίνακες με τους δικαιούχου οικονομικής ενίσχυσης κυνηγούς και θηροφύλακες που προσκόμισαν τμήμα γεννητικού συστήματος θηλυκού αγριόχοιρου και δείγμα (σπλήνα) θηρευμένου αγριόχοιρου.

Όλα τα δείγματα σπλήνα εξετάστηκαν από το αρμόδιο εργαστήριο και βρέθηκαν αρνητικά. 

Με την με αριθμ. ΚΥΑ 1494/299861/10-10-2022 (ΦΕΚ 5291Α’) τροποποιήθηκαν τα ποσά οικονομικής ενίσχυσης των παραπάνω δικαιούχων για την ΑΠΧ ως εξής:

 Στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) η προσκόμιση μέχρι 200 ενήλικων θηλυκών θηρευμένων αγριόχοιρων από κυνηγούς και

 θηροφύλακες χρήζει οικονομικής ενίσχυσης 100 €. 

  •  Σε κτηνοτρόφους, κυνηγούς, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, θηροφύλακες και πολίτες/ιδιώτες που συνδράμουν στον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων  και την ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών αγριόχοιρων κατόπιν τροχαίων ατυχημάτων, ενίσχυση 150 €.

 Παραμένουν ως είχαν τα ποσά για: 

  •  Κυνηγούς και θηροφύλακες που συνδράμουν στην υγειονομική διαχείριση του πτώματος των νεκρών αγριόχοιρων (υγειονομική ταφή υπό την εποπτεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών μετά τη δειγματοληψία αυτών), ενίσχυση 60 € ανά πτώμα 
  • Κυνηγούς και θηροφύλακες που συνδράμουν στη λήψη δειγμάτων από νεκρούς αγριόχοιρους και προσκόμισης αυτών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των ΠΕ, μετά από εκπαίδευση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, ενίσχυση 30 € ανά νεκρό αγριόχοιρο που δειγματίζεται. 
  •  Κυνηγούς και θηροφύλακες που συνδράμουν στη λήψη δειγμάτων από θηρευμένους

αγριόχοιρους και προσκόμισης αυτών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των ΠΕ, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, και δεσμευόμενοι ότι μέχρι την έκδοση του εργαστηριακού αποτελέσματος το κρέας του αγριόχοιρου θα βρίσκεται στην κατοχή του κυνηγού / θηροφύλακα ο οποίος θα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα ώστε κανένα τμήμα ή υπό- λειμμά του να μην φθάσει σε εκτροφή χοίρων και να μην αφεθεί εκτεθειμένο στο περιβάλλον, δίδεται ενίσχυση 30 € ανά νεκρό αγριόχοιρο που δειγματίζεται. 

Για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης απαιτείται η Αστυνομική Ταυτότητα, το ΑΦΜ, ο αριθμός ΙΒΑΝ της Τράπεζας και για τους κυνηγούς για θηροφύλακες η ανανεωμένη ταυτότητα της ιδιότητάς τους.

Μετά την κοινοποίηση τον Οκτώβριο 10 εστιών ΑΠΧ σε αγριόχοιρους σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρακαλούμε για την εντατικοποίηση της ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης των αγριόχοιρων όπως φαίνεται στα συνημμένα.

 

Η  ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    ΕΥΘΑΛΙΑ   ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για αιτήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης

Δόθηκε νέα παράταση από το ΥπΑΑΤ για την κατάθεση αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης.

Διαβάστε περισσότερα 

Έναρξη υποβολής Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

Μετά την έκδοση των πρώτων βασικών αποφάσεων εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, παρουσιάσθηκε σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τίθεται σε λειτουργία στο GOV.gr, η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 – ΟΣΔΕ 2023.

 

Διαβάστε περισσότερα 

Έως 28 Μαΐου διόρθωση σφαλμάτων Βιολογικών για εκκαθάριση πληρωμών 2022

Οι δικαιούχοι του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας μπορούν να προβούν σε διόρθωση των σφαλμάτων (απορριπτόμενες συμβάσεις) με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους μέχρι και 28 Μαΐου 2023.

Διαβάστε περισσότερα