Εκτύπωση σελίδας

Ψηφίστηκε με νομοτεχνική βελτίωση η τροπολογία για τις επιδοτήσεις των αγροτών - Αντιπαράθεση στη Βουλή

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μάιος 2015

Κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν ούτε ένα ευρώ οι αποζημιώσεις των αγροτών, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, υπερασπιζόμενη σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί στην ΠΝΠ με επείγουσα ρύθμιση για την βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο διάλογος στην βουλή είχε ως εξής : 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): 
.....
Έπειτα, είναι οι τρεις ρυθμίσεις για τους αγρότες. Εδώ έχει πραγματικά ανατραπεί η πραγματικότητα, δεν βρίσκω άλλη εξήγηση. Διότι, αν όντως τις αποσύρω –όπως μου ζήτησε η κ. Αραμπατζή- και πάμε όπως είναι, οι αγρότες θα φορολογηθούν για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, από το πρώτο ευρώ, με 13%.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Πού το λέει αυτό;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί; 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το λέει αυτό; Φοβάστε ότι θα πάνε στα φορολογικά δικαστήρια και θα δικαιωθούν κόντρα στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτό φοβάστε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Βεσυρόπουλε, σας παρακαλώ!

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): 

Εγώ θα το κάνω, αν επιμείνετε. Αν επιμείνετε, θα το αποσύρω.

Ξέρετε τι είναι αυτό που λέει ο κ. Κεγκέρογλου ότι έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, η φορολόγηση των αγροτών; Είναι αγωνία. Ένα κομμάτι, σας λέω, ενδεικτικά, γιατί υπήρχε ένας πάκος τόσος και λέω να πάρω, βρε παιδιά, μερικά να τα φέρω εδώ να τα δείξω, από την ΓΓΔΕ, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Είναι ο πάκος της αγωνίας, τον 10ο τον 11ο τον 12ο, που απευθύνονταν όλοι. Η ΠΑΣΕΓΕΣ που έλεγε «Τι θα γίνει; Φορολογούμαστε αν δεν πάρετε μέτρα. Θα πάρετε μέτρα για να σταματήσει;»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού πήγασε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Βεσυρόπουλε, σας παρακαλώ πολύ!
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Ήταν αγροτικοί σύλλογοι και αγροτικοί δήμοι που απηύθυναν το ίδιο αγωνιώδες ερώτημα. 

Και προκαλώ: Βρείτε μου μια απάντηση -τριών μηνών ερωτήματα είναι αυτά και σας λέω ότι είναι εντελώς ενδεικτικά- που να δόθηκε την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης σε αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα για το τι θα γίνει με τη φορολογία, που να έλεγε ότι δεν θα φορολογηθούν. Ξέρετε γιατί δεν δόθηκε απάντηση; Εγώ ρώτησα ευθέως. Γιατί θα φορολογηθούν. Είναι απλό. Γιατί έτσι ερμηνεύετε, όχι τη δικιά μας περίοδο, αλλά τη δικιά σας περίοδο. 

Για να μην λέτε περί κεραυνών εν αιθρία, θέλετε να σας πω ότι εδώ έχω το ίδιο αγωνιώδες ερώτημα…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δείξτε μου την ερμηνεία. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Βεσυρόπουλε, σας παρακαλώ! Δεν θα μιλήσετε άλλη φορά!

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): …που λέει –συγγνώμη, μισό λεπτό για να το βρω κιόλας και να σας το δείξω- «Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Αγροτικών Φορέων», και ρωτάει τα ίδια πράγματα: «Τι θα γίνει;»; Και λέει «Δώστε μας μια απάντηση γιατί αγωνιούν οι αγρότες και πρέπει να έχουμε μια απάντηση για να ξέρουμε» και ρωτάει αν αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τα ξέρετε αυτά; Εγώ μέσα από τη διοίκηση τα πήρα. Βρείτε μια απάντηση που να έχει δοθεί. Μου απάντησαν οι ίδιοι οι άνθρωποι ότι δεν έδωσαν απάντηση γιατί δεν μπορούσαν να δώσουν απάντηση. Η μόνη απάντηση που μπορούσαν να δώσουν στη διάρκεια της διακυβέρνησής σας, ήταν ότι θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ.

Κι ερχόμαστε τώρα εμείς –προσέξτε- μετά από ερώτηση που έκανε η Εισηγήτρια του ΚΚΕ και μετά από ερώτηση που έκανε ο κ. Κεγκέρογλου, οι οποίοι χρόνια δουλεύουν -και ο ένας και ο άλλος- με αγρότες και ξέρουν πολύ καλά την κατάσταση, λέγοντάς μας «Τι θα κάνετε»; Πριν εκδηλώσουμε εμείς τις προθέσεις μας γι’ αυτό, μας ρωτούσαν τι θα κάνουμε. Και απαντήσαμε, με αυτό που φέρνουμε τώρα για να νομοθετηθεί εδώ, πού λέει τι; 

Πρώτον, οι αποζημιώσεις –κι εδώ ρωτάει μέσα για τις αποζημιώσεις- δεν θα φορολογηθούν ανεξάρτητα από πλαφόν, γιατί είναι φοβερό να σκέφτεται κανείς ότι είναι δυνατόν να φορολογηθούν ποτέ οι αποζημιώσεις και δεύτερον, οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ. Πώς μπήκε το 12.000 ευρώ; Το ψάξαμε αναλυτικά -δεν είναι εδώ τώρα ο αρμόδιος Υπουργός- και οι συγκεκριμένες πληροφορίες που υπήρχαν ήταν ότι καλύπτει –εγώ δεν το είπα, προτίμησα να πω πάνω από το 90% και θα σας πω γιατί- το 97%. 

Γιατί όμως; Επειδή θα πληρωθούν και από προηγούμενες χρονιές, πάει γύρω στο 90%. Αν αυτό, δηλαδή, ήταν πάγια και όχι μεταβατική διάταξη θα ήταν το 3% των μεγαλοαγροτών. Οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες φεύγουν. 

Κι ένα τρίτο που ρυθμίζεται εδώ, εκτός από το θέμα του ότι δεν φορολογούνται ουσιαστικά οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις, είναι ότι δημιουργείται ένα αφορολόγητο από 2.000 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ. Η μεγαλύτερη μάζα των ενισχύσεων κι αποζημιώσεων είναι μέχρι 2.000 ευρώ, για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, να πούμε τα πράγματα δηλαδή όπως είναι. 

Γιατί αυτό που έγινε σήμερα εδώ με τους αγρότες είναι κοροϊδία, δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία.

Τι άλλο κάναμε; Ξέρετε πόσο ήταν η προκαταβολή; Ήταν 55%. Μόνο οι αγρότες που υπέβαλαν για πρώτη φορά δήλωση είχαν το μισό, δηλαδή 27,5%. Εμείς φέραμε τώρα μια διάταξη, όπου το 55% γίνεται 27,5% και για αυτούς που υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά, που είναι ή νέοι αγρότες ή πιο μικροί αγρότες που δεν είχαν ξαναϋποβάλλει, οι οποίοι είχαν το 27,5%, θα πάει στο 13,75%, για να λέμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους. Για να κλείσω με τους αγρότες τα πράγματα τελικά είναι αυτά. 

Τι θα γίνει αν τελικά αποσύρω την τροπολογία; Απευθυνθείτε στην ΓΓΔΕ να σας δώσει απάντηση. Θα φορολογηθούν κανονικά. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δοθεί για τις φορολογικές δηλώσεις, έτσι όπως απαντά η αρμόδια Αρχή με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, «the independent tax authority», που λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί δεν νομοθετείτε, λοιπόν, να μην φορολογούνται;

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑNH (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Θα το νομοθετήσουμε το δεύτερο μισό. 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί δεν το νομοθετείτε τώρα, αφού υπάρχει ασάφεια; 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Να μην φορολογούνται καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Μητσοτάκη, κυρία Αραμπατζή, σας παρακαλώ!

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑNH (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Φέρνετε οι αγρότες να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, δηλαδή η μικρή και η μεσαία αγροτιά όλοι μέσα, σας φέρνουμε μια ρύθμιση που φορολογείται μόνο το πιο πάνω τμήμα και έχετε πρόβλημα. Δηλαδή, αυτό είναι πραγματικά…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Είναι απίστευτο, είναι θράσος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απίστευτο είναι αυτό που λέτε εσείς.


--------------


Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του αλλά και κατά άρθρο μαζί με τις τροπολογίες , ενώ στην τροπολογία έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση.

Αναλυτικά : 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): 
Υπάρχει μία πολύ ουσιώδης νομοτεχνική βελτίωση, που μία παράλειψη στην τροπολογία με γενικό αριθμό 137 και ειδικό αριθμό 8 ημερομηνίας 7-5-2015. 

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 1 του άρθρου με τίτλο «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013)» επέρχεται η ακόλουθη νομοτεχνική βελτίωση: Η φράση «κατά το μέρος των ενισχύσεων που υπερβαίνουν» αντικαθίσταται με τη φράση «κατά το μέρος των ενισχύσεων και επιδοτήσεων που υπερβαίνει τα 12.000» κ.λπ. 

Είχε ξεχαστεί η φράση «και των επιδοτήσεων». Την καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ. Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική βελτίωση, η οποία έχει ως εξής:....

Συνεπώς η διάταξη που αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις έτσι όπως τροποποιήθηκε με την νομοτεχνική βελτίωση έχει ως εξής  :

Άρθρο 
Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013, Α' 167)


1. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 21 του Κ.Φ.Ε. προστίθενται νέο εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους, δεν συνυπολογίζονται».


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό ότι οι αγρότες οι οποίοι έχουν παραδόσεις προϊόντων για συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβόσιτου 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ  αγροτών”  κάνει  γνωστό στους  αγρότες ότι παρατάθηκε μέχρι και τις 31/03/2024 η δυνατότητα υποβολής στην ειδική φόρμα της ΑΑΔΕ 

Διαβάστε περισσότερα