Εκτύπωση σελίδας

Άμεση καταγραφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Δημοσιεύθηκε στις 22 Αύγουστος 2018

ΠΡΟΣ:

ΠΡΟΣ,

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ,

  •                                      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ  κ. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

 

  •                                                             ΠΡΟΕΔΡΟ  ΕΛΓΑ  

κ. ΘΕΟΦΑΝΗ ΚΟΥΡΕΜΠΕ

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ  ΕΛΓΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟ  ΖΙΤΣΑΣ  κ. ΜΙΧΑΛΗ  ΠΛΙΑΚΟ

                                                                  ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΖΙΤΣΑΣ

Κύριε  Υπουργέ,

   Επανερχόμαστε στο υπ’ αρ. 214/05.07.2018 έγγραφό μας το οποίο αφορούσε τις τεράστιες καταστροφές οι οποίες επήλθαν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με το οποίο ζητούσαμε την άμεση καταγραφή τους από τον ΕΛΓΑ, 

προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί και για το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση (πιστεύουμε ότι η ολιγωρία αυτή δεν οφείλεται σε συνειδητή απαξίωσή μας). Επιπλέον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε μέχρι σήμερα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στον Νομό μας με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.

 Ειδικότερα τεράστιο είναι το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας η οποία έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από το εκρηκτικό μίγμα των ασθενειών το οποίο δημιουργήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το οποίο δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστεί από τις συνεχείς και πολυδάπανες προσπάθειες των παραγωγών. 

  Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να προβεί σε καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια στην αποζημίωση αυτών κάτι το οποίο ζητούν απεγνωσμένα οι αμπελουργοί.

  Το δίκαιο αυτό  αίτημά τους στηρίζει και η οργάνωσή μας έχοντας πλήρη γνώση του προβλήματος, δεδομένου του ότι η θυγατρική μας εταιρεία Α.Ε.Σ  ΣΥΝ/ΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε προμηθεύεται σταφύλια από παραγωγούς μέλη μας της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας.

  Καλούμε λοιπόν το ΥΠ.Α.Α.Τ να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για άμεση καταγραφή των ζημιών όπως έκανε και σε άλλες περιοχές της χώρας για ανάλογες ζημιές.

Η ανάγκη είναι επιτακτική δεδομένου του ότι στην συγκεκριμένη περιοχή η μοναδική καλλιέργεια είναι το αμπέλι η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία της περιοχής.

  Δικαιολογίες από μεριάς του ΕΛΓΑ για την  μη κάλυψη των συγκεκριμένων ζημιών δεν χωρούν διότι το ΥΠ.Α.Α.Τ γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουν δημιουργηθεί κονδύλια γι’ αυτού του είδους τις καταστροφές τα οποία έχουν προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δύναται να ενεργοποιηθούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

  Κάνουμε επίσης έκκληση στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ του οποίου η διαδρομή του και το ενδιαφέρον του για τον αγρότη είναι γνωστά σε όλους και περισσότερο στον υπογράφοντα την επιστολή, να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του τοπικού ΕΛΓΑ για εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των  αμπελουργών οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και δίνουν αγώνα επιβίωσης σε μια περίοδο όπου η χώρα μας διέρχεται την μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

                                                  Για τον  Γ.Α.Σ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

“ΕΝΩΣΗ  αγροτών”

Ο  Πρόεδρος  του  Δ.Σ 

Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα