Εκτύπωση σελίδας

ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Απρίλιος 2018

ΠΡΟΣ:

• ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ,
• ΥΠΑΑΤ
ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

 

 

Ο Γ.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” καλεί κάθε εμπλεκόμενο φορέα και ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της χώρας για τη λήψη μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η κατάσταση η οποία επικρατεί στην ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές τους, αδυνατώντας πλέον να συντηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τον κλάδο.

Οι εξευτελιστικές τιμές τόσο του γάλακτος όσο και του κρέατος, όπως έχουν διαμορφωθεί, είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν δημιουργήσει συνθήκες «νευρικής κρίσης».

Τα μηνύματα τα οποία καταφθάνουν συνεχώς στον Συνεταιρισμό μας αλλά βιώνουμε και οι ίδιοι καθημερινά, είναι απογοητευτικά, κάτι το οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη τη λήψη δραστικών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία ανέκαθεν κρατούσε ζωντανή την ύπαιθρο και αποτελούσε βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αναπόφευκτη η κατάρρευση της ελληνικής κτηνοτροφίας και μαζί με αυτή θα καταρρεύσει το προϊόν «σημαία» για τη χώρα μας, η φέτα, με ολόκληρο τον οικονομικό και εργασιακό κύκλο γύρω από αυτή. Οι συνέπειες βέβαια θα είναι τεράστιες για το Νομό μας, ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικός με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αιγοπροβατοτροφία από το γάλα της οποίας παράγεται κατεξοχήν ποιοτική φέτα ΠΟΠ  στην  οποία απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών.

Ήδη η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και αποτυπώνεται μάλιστα στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα έχουν εντοπιστεί και αναδειχθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις από καιρό και έγκαιρα. Παράλληλα έχουν κατατεθεί προτάσεις από τα θεσμικά μας όργανα.

Με μοναδικό γνώμονα τη σωτηρία του κλάδου στο οριακό σημείο το οποίο βρισκόμαστε οφείλουμε να περάσουμε στην πράξη χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις, διότι το θέμα είναι εθνικής σημασίας. Δεν αμφισβητούμε ούτε τις προθέσεις, ούτε τα θετικά στοιχεία των πρωτοβουλιών που έχει πάρει μέχρι σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου. Θεωρούμε όμως επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων άμεσης αποδοτικότητας, όπως:

-           Την απαγόρευση της παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων από τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα.

-           Αύξηση των προστίμων στους παραβάτες κατά την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων και σε περίπτωση υποτροπής να αναστέλλεται η λειτουργία των τυροκομείων ή των γαλακτοβιομηχανιών.

-           Ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για την κάλυψη μέρους των απωλειών που είχαν οι κτηνοτρόφοι από τη μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος.   

-    Την  προστασία της φέτας από την ευρωπαϊκή ένωση σαν ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.

-  Την γενναία  ρύθμιση (καθώς και την δυνατότητα διαγραφής) των δανείων τα οποία χορηγήθηκαν στους κτηνοπτηνοτρόφους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για ζημιές τις οποίες προκάλεσε η ίδια η πολιτεία και οι οποίες αναγνωρίστηκαν από αυτή.

Τα δάνεια αυτά μετά από συνεχείς παρατάσεις βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση  Α.Τ.Ε και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα και σήμερα απειλούμεθα με την μεταβίβαση τους για είσπραξη στην οικονομική εφορία.

- Την χρηματοδότηση των κτηνοπτηνοτρόφων για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και ιδιαίτερα των σχεδίων βελτίωσης προκειμένου να καλυφθεί η ιδία συμμετοχή.

-   Την υλοποίηση της υπόσχεσης τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής, για πλήρη απαλλαγή των αγροκτηνοπτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, τα οποία επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υποχρεώνει τους παραγωγούς αγρότες στην πληρωμή υπέρογκων  ποσών. 

Για  τον  Γ.Α.Σ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ ΕΝΩΣΗ αγροτών”

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ  Δ.Σ 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ  ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα