ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μάιος 2015

Νομική βάση για την εφαρμογή της συνταγογράφησης αποτελεί ο νόμος 4036/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος καθορίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση 9497/104760/20-8-2014. Η Απόφαση αυτή ορίζει ότι η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από εφαρμογή του ΥΠ.Α.Α.Τ. και ξεκινά να είναι υποχρεωτική ένα μήνα μετά το στήσιμο και την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής. 

Πριν από το στήσιμο της εφαρμογής το ΥΠ.Α.Α.Τ. ξεκίνησε τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου συνταγογράφων, στο οποίο μπορούν να εγγραφούν όλοι οι γεωπόνοι, αλλά και οι λοιποί πτυχιούχοι που δικαιούνται από το νόμο να είναι υπεύθυνοι καταστήματος εμπορίας. Μοναδικό δικαιολογητικά  που απαιτούνται είναι το πτυχίο και μία υπεύθυνη δήλωση, τα οποία υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Στις 3-3-2015 αναρτήθηκε έγγραφο από το ΥΠ.Α.Α.Τ. το οποίο πληροφορούσε τους ενδιαφερόμενους ότι ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής, η οποία θα λειτουργεί δοκιμαστικά μέχρι 28-7-2015, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η οριστικοποίηση του συστήματος. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας μήνας προθεσμία μέχρι 28-8-2015, και από εκεί και πέρα η συνταγογράφηση καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα γεωργικά φάρμακα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση.

Ο συνταγογράφος μπαίνει στην εφαρμογή και καταχωρεί τα εξής στοιχεία:

  1. Ονοματεπώνυμο-ΑΦΜ παραγωγού
  2. Τοποθεσία αγροτεμαχίου (Περιφερειακή Ενότητα-Δήμος)
  3. Καλλιέργεια
  4. Δραστική ουσία και προτεινόμενο σκεύασμα
  5. Ποσότητα σκευάσματος

Προαιρετικά στοιχεία είναι ο κωδικός ΟΣΔΕ του αγροτεμαχίου και ο αριθμός του Πιστοποιητικού Ορθολογικής χρήσης (θα γίνει υποχρεωτικό πεδίο από 26-11-2015).

 

Θεοδωράκης Βασίλης

Γεωπόνος, MSc


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Νέα παράταση για την πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ έως 30/6

Την εκ νέου παράταση της πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2020

Διαβάστε περισσότερα 

Αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων

Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2021 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2021/2022 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Διαβάστε περισσότερα 

Αιτήσεις αναθεώρησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα

Τέθηκε από σήμερα Τετάρτη 24-3-2021 σε λειτουργία η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των αιτήσεων αναθεώρησης χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020.

 

Διαβάστε περισσότερα