Εκτύπωση σελίδας

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

Δημοσιεύθηκε στις 02 Οκτώβριος 2017 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ  ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

Σεβασμιότατε,

Κυρία & Κύριοι  Βουλευτές,

Κύριε Περιφερειάρχα,

Κ.K  Δήμαρχοι  και Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Συνάδελφοι Αγρότες,

Κυρίες  και Κύριοι

Σας καλωσορίζω  στην  σημερινή ημερίδα η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό χώρο.

Αντιλαμβανόμενοι πόσο σημαντικός καθίσταται ο ρόλος του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αναλάβαμε την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης της σημερινής ημερίδας, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες του Δήμου μας αλλά και ολόκληρου του Νομού, για να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κίνητρα τα οποία τους παρέχονται, διότι ο αγροτικός τομέας παραμένει σημαντικός για την Εθνική Οικονομία ενώ αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων  ότι μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό ο αγροτικός τομέας πρέπει να μετασχηματιστεί σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, να αναπτύξει νέο μοντέλο λειτουργίας και να υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης όπως οι ομάδες παραγωγών.

Οι παραγωγοί και κατ’ επέκταση οι Συν/κες οργανώσεις καλούνται πλέον να ασκήσουν την αγροτική δραστηριότητα με επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθούν και οι άλλοι τομείς παράγοντας προϊόντα διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά.

Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 προβλέπει κοινοτική ενίσχυση 4,7 δις ευρώ που μαζί με την Εθνική και Κοινοτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικά πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ.

Μαζί δε με τους πόρους του πυλώνα Ι οι συνολικοί πόροι (Εθνικοί και Κοινοτικοί) που θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα ανέρχονται σε 20 δις ευρώ έως το 2020 (όσοι και οι πόροι ολόκληρου του ΕΣΠΑ).

Η αξιοποίηση των πόρων αυτών θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες αφορούν το κόστος παραγωγής της προστιθέμενης αξίας σε όλο το εύρος της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας, την εξωστρέφεια με την αναζήτηση νέων αγορών και γενικότερα την στροφή σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα επενδύει στην ποιότητα και ταυτότητα των Ελληνικών προϊόντων, εκεί όπου βρίσκεται το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Διότι μέσω της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, η υπεραξία η οποία θα δημιουργηθεί θα μεταφερθεί προς όφελος των παραγωγών.

Γι’ αυτό και ο Συν/σμός μας ανταποκρινόμενος στα νέα δεδομένα και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών αποφάσισε την δημιουργία μονάδας βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσω της ομάδας παραγωγών οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, καθώς και μονάδας παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών.

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή εταιρεία η οποία έχει ήδη καταθέσει επενδυτικό σχέδιο στα πλαίσια του Π.Α.Α 2014-2020 και αναμένεται η έγκρισή του.

Αλλά παράλληλα   συνεχίζουμε με υπευθυνότητα την ενημέρωση, τη στήριξη και εξυπηρέτηση των παραγωγών μας με τα έμπειρα στελέχη της οργάνωσής μας για την αξιοποίηση των κινήτρων τα οποία τους παρέχονται μέσω του Π.Α.Α 2014-2020.

   Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας και να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την στήριξή του αλλά και προσωπικά τον Προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων σε Γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Υπουργείου κ. Τσιατούρα  ο οποίος θα εισηγηθεί τα μέτρα 6.1 – ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ και 4.1.1 ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ,τους συνδιοργανωτές της ημερίδας , την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών οι οποίοι όχι μόνον ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας για την συνδιοργάνωσή της, αλλά υποστήριξαν ενεργά τόσο την οργάνωση όσο και την  επιτυχία αυτής.

Τους χορηγούς οι οποίοι συνέβαλλαν στην διοργάνωσή της καθώς και όσους εργάστηκαν γι’ αυτήν.

Τέλος θέλω να στείλω ένα  μήνυμα και να κάνω μια επισήμανση.

  • Ο αγροτικός τομέας έχει μέλλον  με την προϋπόθεση της ελάφρυνσης τόσο από τους φόρους  όσο  και από τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες είναι δυσβάσταχτες.
  • Ο σφυγμός ανάκαμψης της χώρας χτυπάει στον πρωτογενή τομέα.

 Σας  ευχαριστώ.


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα