Aνακοινώσεις και δελτία τύπου

Παράταση για τη δήλωση διατήρησης ιδιότητας του κατ' επάγγελμα αγρότη για τους παραγωγούς με φωτοβολταϊκά

Την δυνατότητα υποβολής της δήλωσης της διατήρησης ή μη της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη, για όσους ασχολούνται και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν της 31.3.2015, δίνει σχετικό άρθρο που περιέχεται στο σχέδιο νόμου «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλη Αποστόλου, έως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 και ώρα 14.00.

Δημοσιεύθηκε στις 02 Ιούνιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

«Καμπανάκι» για την σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από τον ΣΕΚ

«Η υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασή μας για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων είναι η μόνη λύση στα αδιέξοδα που δημιουργούνται» τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΣΕΚ, όπου συζητήθηκε το θέμα των βοσκοτόπων και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις εφαρμογής της ΚΥΑ 873/55993/ 20.5.2015 για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Δημοσιεύθηκε στις 29 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

Καθορισμός διαδικασιών κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών

Υπεγράφη από το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ και αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η διαδικασία κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών για χρήση από κτηνοτρόφους της χώρας. 

Δημοσιεύθηκε στις 22 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

Αιτήσεις για το Net Metering (Συμψηφισμός Ενέργειας)

Από τις 8 Μαΐου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων Αγροτών και άλλων ιδιωτών για την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό.

Αιτήσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον, τα εξής:

Δημοσιεύθηκε στις 15 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

Ψηφίστηκε με νομοτεχνική βελτίωση η τροπολογία για τις επιδοτήσεις των αγροτών - Αντιπαράθεση στη Βουλή

Κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν ούτε ένα ευρώ οι αποζημιώσεις των αγροτών, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, υπερασπιζόμενη σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί στην ΠΝΠ με επείγουσα ρύθμιση για την βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

Έως 2 Ιουνίου οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικής

Έως 2 Ιουνίου οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικής

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας γνωστοποιεί ότι εγκρίθηκε η δυνατότητα παρέκκλισης σε ό,τι αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ έως και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, μετά και τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ 747/2015. 

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Με την ΚΥΑ 8197/90290/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883/Β/2013) των υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει θεσπιστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (σε εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ).
            Ένα μεγάλο μέρος της ανωτέρω ΚΥΑ (τα Κεφάλαια Ι και ΙΙ) αφορούν το σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και τη χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού. 

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Νομική βάση για την εφαρμογή της συνταγογράφησης αποτελεί ο νόμος 4036/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος καθορίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση 9497/104760/20-8-2014. Η Απόφαση αυτή ορίζει ότι η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από εφαρμογή του ΥΠ.Α.Α.Τ. και ξεκινά να είναι υποχρεωτική ένα μήνα μετά το στήσιμο και την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής. 

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

Βασίλης Λύτης: “Αγρο-οικολογική μετάβαση: κλειδί προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή”

Βασίλης  Λύτης: “Αγρο-οικολογική μετάβαση: κλειδί προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή”

Η “Αγρο-οικολογική μετάβαση: το κλειδί στην προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Βασίλειου Λύτη, μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην Διεθνή Συνδιάσκεψη με θέμα «Για μια αγροτική παραγωγή μικρής και μεσαίας κλίμακας: Οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά συμμετοχική».

Η εν λόγω συνδιάσκεψη έλαβε χώρα στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 Μαΐου και διοργανώθηκε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) σε συνεργασία με την Ένωση των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών της Γαλλοφωνίας (UCESIF), και το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Λύτη έχει ως εξής:

Δημοσιεύθηκε στις 12 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα 

Ολόκληρη η τροπολογία για τον φόρο στις επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Μαΐου στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα 12.000 ευρώ ορίζοντας ως το «ταβάνι» για το αφορολόγητο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες. Το ποσό της ενίσχυσης που ξεπερνά το νούμερο θα προσμετράται κανονικά στο εισόδημα και θα φορολογείται με 13%.

Δημοσιεύθηκε στις 08 Μάιος 2015 Διαβάστε περισσότερα