Εκτύπωση σελίδας

ΣΕΚ: Επείγει η ανάθεση κατανομής των βοσκοτόπων στις κτηνοτροφικές οργανώσεις, ώστε να μην χαθούν επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτέμβριος 2015  ΣΕΚ: Επείγει η ανάθεση κατανομής των βοσκοτόπων στις κτηνοτροφικές οργανώσεις, ώστε να μην χαθούν επιδοτήσεις

Την άμεση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ανάθεση της κατανομής των βοσκοτόπων στις Οργανώσεις, Μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πύλες εισόδου ΟΣΔΕ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Δημήτρη Μελά, που απέστειλε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στην επιστολή, εκφράζεται η μεγάλη ανησυχία του Συνδέσμου για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση της κατανομής των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, η οποία έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί και της σύνταξης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, και όπως τονίζεται «σήμερα οδηγηθήκαμε σε πλήρη αδιέξοδο με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων τόσο της προκαταβολής του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, που πρέπει κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο, όσο και της εξόφλησης, διαδικασία που κανονικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015».

 Επίσης, ο κ. Πεβερέτος ζητά την επαναφορά της ολοκληρωμένης πρότασης του ΣΕΚ, η οποία κατατέθηκε από τις 7 Ιανουαρίου 2015 στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και εν συνεχεία και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Μέλη του Συνδέσμου, τις Περιφέρειες της χώρας και τους Δήμους. 

Καταλήγοντας, ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να οδηγηθούμε στη διασφάλιση της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους και στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας, και δηλώνει πως σε αυτήν την περίπτωση οι κτηνοτρόφοι θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το έργο και θα συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίησή του.

 Η επιστολή

 

Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Κύριο                                                                                      Αθήνα, 10.9.2015

Δημήτρη Μελά                                                Αρ.Πρωτ.: 169

Αναπληρωτή Υπουργό

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Fax : 210-52.37.904 

Κύριε Υπουργέ,

 Εκφράζουμε την πολύ μεγάλη ανησυχία μας για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση της κατανομής των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, η οποία έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί και της σύνταξης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

 Δυστυχώς μέχρι τώρα χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ανάλυση διαφόρων σεναρίων με τα οποία επιχειρήθηκε με τρόπο αντιεπιστημονικό η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας και η οποία ανατέθηκε σε ερευνητικά ιδρύματα και στις Περιφέρειες, που όμως δήλωσαν πλήρη αδυναμία στην εκτέλεση του έργου.

 Παράλληλα αγνοήθηκε ανεξήγητα η ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΕΚ με την οποία, εάν είχε υιοθετηθεί, θα είχε σήμερα ολοκληρωθεί τόσο η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων όσο και η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους.

 Έτσι σήμερα οδηγηθήκαμε σε πλήρη αδιέξοδο με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων τόσο της προκαταβολής του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, που πρέπει κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο, όσο και της εξόφλησης, διαδικασία που κανονικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015.

 Σε αυτό το κρίσιμο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και με γνώμονα να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι κτηνοτρόφοι μας για την επιβίωση των οικογενειών και των εκμεταλλεύσεών τους, ζητάμε επειγόντως, ως μοναδική και απόλυτα εφικτή λύση:

 

1. Την άμεση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις ανάθεση της κατανομής των βοσκοτόπων στις Οργανώσεις, Μέλη του ΣΕΚ και πύλες εισόδου ΟΣΔΕ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίες:

-Διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό.

-Έχουν άριστη γνώση των τοπικών αναγκών και προτεραιοτήτων.

-Είναι σε άμεση καθημερινή επαφή με τους κτηνοτρόφους – αγρότες.

-Διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζουν μεθόδους, οι οποίες είναι αποδεκτές και προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστημονική κοινότητα.

-Μπορούν να εγγυηθούν τη γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη κατανομή των βοσκοτόπων καθώς και τη διασύνδεση με υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα, ώστε να είναι εφικτή και σε πραγματικό χρόνο η σύνδεση των εκτάσεων των βοσκοτόπων με τα δικαιώματα.

 2. Ζητάμε την επαναφορά της ολοκληρωμένης πρότασης του ΣΕΚ, η οποία κατατέθηκε από τις 7 Ιανουαρίου 2015 στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και εν συνεχεία και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Μέλη μας, τις Περιφέρειες της χώρας και τους Δήμους.

 Παρακαλούμε να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να οδηγηθούμε στη διασφάλιση της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους και στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας.

 Σε αυτήν την περίπτωση εμείς οι κτηνοτρόφοι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο και θα συμβάλλουμε στην έγκαιρη υλοποίησή του.


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό ότι οι αγρότες οι οποίοι έχουν παραδόσεις προϊόντων για συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβόσιτου 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ  αγροτών”  κάνει  γνωστό στους  αγρότες ότι παρατάθηκε μέχρι και τις 31/03/2024 η δυνατότητα υποβολής στην ειδική φόρμα της ΑΑΔΕ 

Διαβάστε περισσότερα