Εκτύπωση σελίδας

Αντίθετος ο ΣΕΚ τόσο με το μνημόνιο, όσο και με την απελευθέρωση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος

Δημοσιεύθηκε στις 13 Αύγουστος 2015 Αντίθετος ο ΣΕΚ τόσο με το μνημόνιο, όσο και με την απελευθέρωση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος

Πέρα των γενικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο νέο μνημόνιο και αφορούν και πλήττουν την Αγροτική Οικονομία και τους αγρότες- κτηνοτρόφους (φορολογικά, ΦΠΑ, ΟΓΑ κλπ) απελευθερώνεται η επιτρεπόμενη διάρκεια του φρέσκου νωπού παστεριωμένου γάλακτος και από τις 7 ημέρες (πριν 1 χρόνο 5 ημέρες) αφήνεται πλέον στην επιλογή του μεταποιητή μέχρι 11 ημέρες από την παστερίωση.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε ανακοίνωσή του, οι παραγωγοί δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως είναι αντίθετοι σε αυτή τη ρύθμιση που επιβάλλεται μέσω του νέου μνημονίου και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που είχε παραγγείλει και πληρώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση (Υπουργείο ανάπτυξης – Υπουργός κ. Χατζηδάκης). Συνεχίζοντας αναφέρει τα εξής:

 «Εξάλλου ο ΣΕΚ μαζί με τις Οργανώσεις Αγελαδοτρόφων – Ένωση Φυλής Χολσταϊν κλπ αντιτάχθηκε σθεναρά και αγωνιστικά πέρσι στην προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης να περάσει αυτά τα μέτρα και έστω μερικώς καταφέραμε να μην περάσουν όπως προβλέπονταν. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ήταν στο πλευρό μας, δυστυχώς σήμερα που είναι Κυβέρνηση τα αποδέχεται.

 Το μέτρο αυτό της απελευθέρωσης διάρκειας του φρέσκου νωπού γάλακτος πέρα του ότι ευνοεί κατάφορα την εισαγωγή φθηνού και αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος λόγω και της μεγάλης διάρκειας ζωής που επιφέρει η νέα συμφωνία, που στα κλιματολογικά δεδομένα της χώρας είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το συγκεκριμένο παστεριωμένο γάλα έως τους 72 βαθμούς Κελσίου δεν μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για τον καταναλωτή πάνω από 6 ημέρες.

 Σε συνδυασμό με την κατάργηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία για τον καταναλωτή.

 Εξάλλου και το «μεγάλο» επιχείρημα των Τροϊκανών και των συνοδοιπόρων τους για μείωση της τιμής στον καταναλωτή εάν διευρυνθεί η διάρκεια ζωής διαψεύστηκε οικτρά από την αγορά γιατί παρά τη διεύρυνση κατά 2 ημέρες, (από 5 σε 7 που έγινε πέρσι) οι τιμές παρέμειναν οι ίδιες ή και αυξήθηκαν στην κατανάλωση.

 Μόνοι μεγάλοι χαμένοι οι κτηνοτρόφοι που είδαν τις τιμές πώλησης του αγελαδινού γάλακτος να μειώνονται και κάτω από το κόστος παραγωγής, να αυξάνονται οι εισαγωγές σε βάρος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και να μην ωφελείται στο ελάχιστο ο καταναλωτής.

 Ζητάμε η Κυβέρνηση στηριγμένη και σε επιστημονικές μελέτες και αναλύσεις να μην επιτρέψει τον ανεξέλεγκτο καθορισμό από τις βιομηχανίες της διάρκειας ζωής του γάλακτος, προστατεύοντας τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

 Να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην επαναφορά της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος όπως είχε δεσμευθεί.

 Να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του υπό επεξεργασία νέου Κώδικα Τροφίμων και να υποχρεώνονται οι βιομηχανίες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά στην παρασκευή γιαουρτιού Ελληνικό φρέσκο γάλα και όχι εισαγόμενο συμπυκνωμένο, προκειμένου να έχουν την ονομασία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ» που καταγράφει παγκόσμια επιτυχία. Έτσι, εμείς οι Έλληνες και οι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τουρίστες να μπορούν να απολαμβάνουν το Γνήσιο Ελληνικό Γιαούρτι τουλάχιστον στη χώρα καταγωγής του και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να δουν την παραγωγή τους να αποκτά αξία και να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

 Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα που μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα.

 Ο ΣΕΚ στην πρόσφατη ανακοίνωσή του περιέγραψε με σαφήνεια τα μέτρα που θα οδηγήσουν την Κτηνοτροφία σε έξοδο από την κρίση και τον κλάδο και τη χώρα στην ανάπτυξη.

 -Ξεχωρίζουμε την στήριξη της αποκέντρωσης της παραγωγής και διάθεσης του φρέσκου γάλακτος από μικρότερες μονάδες μεταποίησης και σημεία πώλησης πλησιέστερα στον καταναλωτή. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΚ στηρίζει την συγκρότηση νέων κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και αναγνώρισή τους σε Ομάδες Παραγωγών Γάλακτος, που μπορούν απορροφώντας και κονδύλια από τη Νέα ΚΑΠ να επενδύσουν καθετοποιώντας την παραγωγή τους.

 -Επίσης στηρίζουμε την παραγωγή γάλακτος υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών (ειδικής σύστασης και διαιτητικών χαρακτηριστικών) που αναγκαστικά θα διατίθεται σε μικρότερες ποσότητες, ενώ δεν θα μπορεί να ανταγωνισθεί αυτά τα προϊόντα το εισαγόμενο κοινό γάλα.

 -Τα αυστηρά μέτρα για το χτύπημα των ελληνοποιήσεων είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα.

 -Ακόμα ζητάμε την επαναφορά του ΦΠΑ στις χονδροειδείς ζωοτροφές (άχυρα, σανά, τριφύλλια κλπ) στο 13% από το 23% που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους εταίρους, όπως και την επαναφορά στο 13% για τα ζώντα ζώα.

 -Ο ΣΕΚ θα συνεχίσει τον αγώνα του για την στήριξη του κλάδου που δέχεται τον τελευταίο ιδιαίτερα χρόνο κατά μέτωπο επίθεση και ταυτόχρονα τονίζει πως έχει προτείνει δημιουργικές λύσεις που αν στηριχθούν από την πολιτεία και εφαρμοσθούν άμεσα, θα μπορούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία».

 

paseges.gr


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό ότι οι αγρότες οι οποίοι έχουν παραδόσεις προϊόντων για συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβόσιτου 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ  αγροτών”  κάνει  γνωστό στους  αγρότες ότι παρατάθηκε μέχρι και τις 31/03/2024 η δυνατότητα υποβολής στην ειδική φόρμα της ΑΑΔΕ 

Διαβάστε περισσότερα