Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σκευάσματα για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιού 2021

Δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουάριος 2021 Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σκευάσματα για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιού 2021

Το περιφερειακό Κέντρο Προστασίας φυτών και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Ιωαννίνων έδωσε στην δημοσιότητα την λίστα με τα εγγεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για το αμπέλι.

Επιπρόσθετα, οι γεωπόνοι δίνουν τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες προς του χρήστες των σκευασμάτων για την ορθή εφαρμογή και χρήση τους. 
Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
Για την ορθή εκλογή σκευάσματος να συμβουλεύεστε τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων και τον Γεωπόνο-Πωλητή. Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος. Μην κάνετε υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων, των μέγιστων επιτρεπόμενων εφαρμογών ανά δραστική και τηρείτε την απόσταση μεταξύ εφαρμογής και συγκομιδής. Να καταγράφετε κάθε εφαρμογή σε αρχείο την ημερομηνία εφαρμογής την δόση και το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα ανά αγροτεμάχιο. Ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες για την αποφυγή εμφάνισης ανθεκτικότητας ασθενειών στα φάρμακα: 

Μη χρησιμοποιείτε σκευάσματα της ίδιας ομάδας, ως προς τον τρόπο δράσης, σε διαδοχικούς ψεκασμούς και περισσότερες φορές από τις επιτρεπόμενες ανά βλαστική περίοδο.
Μη χρησιμοποιείτε σκευάσματα που υπόκεινται σε μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε εκδηλωμένες προσβολές (με εμφανή συμπτώματα), παρά μόνο προληπτικά. Η θεραπευτική δράση των σκευασμάτων αφορά σε προσβολές που δεν έχουμε δει ακόμη τα συμπτώματά τους και η εφαρμογή γίνεται 24 ώρες από την υποτιθέμενη μόλυνση.
Αν και τα περισσότερα σκευάσματα είναι μίγματα που περιέχουν δραστικές ουσίες επαφής, εναλλάσσετε τις ομάδες μεταξύ τους ανά εφαρμογή, με ενδιάμεση χρήση σκευασμάτων αμιγώς επαφής για τα οποία δεν έχει αναφερθεί ανθεκτικότητα. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα φυτοπροστασίας που αρχίζει και τελειώνει με ένα σκεύασμα επαφής.
Διαφυλάξτε τα διασυστηματικά και διεισδυτικά σκευάσματα στην περίοδο της έντονης βλαστικής δραστηριότητας (παραγωγή φύλλων) και όταν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων που ξεπλένουν τα σκευάσματα επαφής. 
Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση σκευάσματα επαφής όταν σταματήσει η έντονη παραγωγή νέων φύλλων.


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Νέα παράταση για την πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ έως 30/6

Την εκ νέου παράταση της πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2020

Διαβάστε περισσότερα 

Αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων

Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2021 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2021/2022 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Διαβάστε περισσότερα 

Αιτήσεις αναθεώρησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα

Τέθηκε από σήμερα Τετάρτη 24-3-2021 σε λειτουργία η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των αιτήσεων αναθεώρησης χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020.

 

Διαβάστε περισσότερα