Εκτύπωση σελίδας

Άμεσα μέτρα προστασίας της πρωτογενούς παραγωγής ζητούν ΣΕΚ και ΠΕΚ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απρίλιος 2020 Άμεσα μέτρα προστασίας της πρωτογενούς παραγωγής ζητούν ΣΕΚ και ΠΕΚ

Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας του κλάδου ως εξής:

1.Ένταξη των κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ (πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς), ώστε να ενταχτούν στα μέτρα αναστολής πληρωμών των υποχρεώσεων (φορολογικές - ασφαλιστικές - τραπεζικές). Οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ, που αποτυπώνουν την παραγωγή της πρώτης γραμμής για την εξασφάλιση βασικών προϊόντων διατροφής των Ελλήνων, είναι από τους λίγους σχεδόν ΚΑΔ που έχουν μείνει εκτός.

2. Ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού DEMINIMIS, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, κλάδων της κτηνοτροφίας. Για την αιγοπροβατοτροφία προτείνεται να δοθεί ενίσχυση 15€/θηλυκό ζώο, σύμφωνα με τα στοιχεία παράδοσης γάλακτος 2019 του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, σε εκμεταλλεύσεις από 20 αιγοπρόβατα και άνω. Ιδιαίτερα για τους αιγοπροβατοτρόφους των παραμεθόριων περιοχών, λόγω των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, η ενίσχυση να διαμορφωθεί στα 18€/ θηλυκό ζώο. Στη χοιροτροφία να δοθεί ενίσχυση 100€ ανά χοιρομητέρα, ο αριθμός των οποίων είναι από 55.000-60.000, σε εκμεταλλεύσεις από 20 χοιρομητέρες και άνω. Στην πτηνοτροφία, η ενίσχυση των παραγωγών κρέατος πουλερικών να δοθεί σύμφωνα με τη δυναμικότητα παραγωγής κάθε εκμετάλλευσης.

3.Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοπτηνοτρόφων.

4. Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

5. Ρύθμιση των εγγυημένων και μη δανείων, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν ήδη σταλεί από το ΣΕΚ και την ΠΕΚ.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή 


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

Έως 14 Απρίλη ανάρτηση ποσοτήτων σε καλαμπόκι για λήψη συνδεδεμένης

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί πως είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

Διαβάστε περισσότερα 

Καθιέρωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4351/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη θέσπιση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ),

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα