Εκτύπωση σελίδας

Έρχεται η προκήρυξη εξισωτικής, μέχρι 15 Μαΐου μέσω ΟΣΔΕ οι αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε στις 17 Απρίλιος 2019 Έρχεται η προκήρυξη εξισωτικής, μέχρι 15 Μαΐου μέσω ΟΣΔΕ οι αιτήσεις

Να προκηρύξει το Μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης προτίθεται τις ερχόμενες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τις αιτήσεις να γίνονται μέσω ΟΣΔΕ, όπως ενημερώνει, οπότε θα γίνονται δεκτές μέχρι 15 Μαΐου.

Τα ποσά των ενισχύσεων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 12,5 ευρώ το στρέμμα για τις εκμεταλλεύσεις σε ορεινές περιοχές και στα 8,1 ευρώ το στρέμμα για τις εκμεταλλεύσεις στις μειονεκτικές περιοχές που ορίστηκαν με το νέο χάρτη. Σημειώνεται εδώ ότι όσες περιοχές βγήκαν εκτός των μειονεκτικών περιοχών θα λάβουν επίσης ενίσχυση, με το υπουργείο να μην έχει ξεκαθαρίσει όμως ακόμα το ποσό.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων ανακοινώνει ότι σε συνέχεια της αριθ. 1847/51107/26-04-2016 (ΦΕΚ. 1275/τ.Β΄/04-05-2016) Απόφασης του ΥπΑΑΤ περί «Εφαρµογής του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα» του ΠΑΑ 2014−2020», όπως ισχύει, και λαµβάνοντας υπόψη την εγκεκριµένη 4η Τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, προτίθεται να προκηρύξει το εν λόγω Μέτρο για το έτος 2019.

Οι αιτήσεις στήριξης/πληρωµής των υποψηφίων θα πραγµατοποιηθούν µέσω της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2019 (έτος δέσµευσης-πληρωµής).

1. ∆υνητικοί ∆ικαιούχοι Οι δυνητικοί δικαιούχοι, όπως περιγράφονται παρακάτω καλούνται, να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο των υποµέτρων 13.1, 13.2 και 13.3 του Μέτρου 13.

α) Υποµέτρο 13.1 : Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές. Το υποµέτρο εφαρµόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισµένες ως ορεινές µε βάση την Οδηγία του Συµβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

β) Υποµέτρο 13.2 : Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών.

βα) Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισµούς που προκαλούνται από δυσχερείς κλιµατολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασµό τους, σύµφωνα µε την παράγραφο 3 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 µετά την νέα οριοθέτηση.

ββ) Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές παρέµβασης εκτός των περιοχών α), γ) και βα) οι οποίες ήταν επιλέξιµες (βάσει του άρθρου 36 στοιχείο α) σηµείο ii) του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005), κατά την περίοδο προγραµµατισµού 2007-2013 (περιοχές που εντάσσονταν στο Υποµέτρο 13.2 πριν τη νέα οριοθέτηση).

γ) Υποµέτρο 13.3 : Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών. Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές µε ειδικούς περιορισµο Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 µετά την νέα οριοθέτηση.

 

2. Κριτήρια επιλεξιµότητας δικαιούχου 

∆ικαιούχοι των υποµέτρων µπορούν να κριθούν φυσικά και νοµικά πρόσωπα, τα οποία :

1) Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια του άρθρου 9 Καν (ΕΕ) 1307/2013, όπως εξειδικεύεται µε το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης 104/7056 «Εθνικές επιλογές, διοικητικά µέτρα και διαδικασίες εφαρµογής των άµεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου» (ΦΕΚ 147Β/22.1.2015), όπως κάθε φορά ισχύει.

2) Ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών παρέµβασης της παραγράφου 1.

3) Είναι ενήλικα άτοµα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελµατική δραστηριότητα.

3. Ύψος της Ενίσχυσης:

Η ενίσχυση έχει την µορφή ετήσιων πληρωµών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της παρ. 1 και καθορίζεται εντός της σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί «Εφαρµογής του Μέτρου 13» όπως κάθε φορά ισχύει. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκµετάλλευσης , το οποίο µετά τα 20 ha µειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

• Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 20 ha: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης

• Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: χορηγείται 80% της ενίσχυσης

• Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: χορηγείται 50% της ενίσχυσης

• Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση. Το ανώτατο όριο των επιλέξιµων εκταρίων για την καταβολή ενίσχυσης ορίζεται ανά υποµέτρο.

4. ∆εσµεύσεις των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν την υποχρέωση:

1) να διατηρούν την εκµετάλλευση µε την οποία εντάσσονται στα υποµέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης.

2) ανάλογα µε τα στοιχεία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που περιλαµβάνει η εκµετάλλευση τους, να τηρούν τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της Πολλαπλής Συµµόρφωσης, όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική Εγκύκλιο εκάστου έτους της Αρµόδιας ∆ιεύθυνσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, κατ’ εφαρµογή των Κανονισµών (ΕΕ) 1306/2013, 640/2014 και 809/2014, και της 1791/74062/02.07.2015 ΥΑ.

3) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόµενους ελέγχους από τα αρµόδια Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα.

5. Περίοδος και διαδικασία υποβολής αιτήσεων στήριξης / πληρωµής

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγµατοποιείται έως την καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2019, ήτοι µέχρι 15 Μαΐου 2019. Για τις εκπρόθεσµες αιτήσεις που θα υποβληθούν µέχρι τη ∆ευτέρα 10 Ιουνίου 2019, επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιµη µέρα επί της δικαιούµενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων - άρθρο 13, Καν(ΕΕ)640/2014). Η αίτηση στήριξης/πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, µέσω on-line συστήµατος στην ιστοσελίδα του Οργανισµού, είτε µέσω Κέντρου Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆), που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

6. Απαιτούµενα ∆ικαιολογητικά

Τα απαιτούµενα δικαιολογητικά είναι τα κάτωθι :

1) Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνοµικής ταυτότητας ή των κρίσιµων σελίδων του διαβατηρίου (µόνο για φυσικά πρόσωπα).

2) Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας.

3) Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), το σχετικό έγγραφο του ασφαλιστικού φορέα που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση. ΠΡΟΣΟΧΗ : Η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν µεταβολές.

7. Ένταξη πράξεων

Επί του συνόλου των υποβληθεισών αιτήσεων στήριξης διενεργείται διοικητικός έλεγχος, ο οποίος διεξάγεται µηχανογραφικά και περιλαµβάνει διασταυρωτικούς ελέγχους µε άλλες βάσεις δεδοµένων (πχ. ΟΣ∆Ε, ΑΑ∆Ε, ΟΠΣΚ, κ.α.), δεδοµένου ότι, εφόσον είναι δυνατόν, η αρµόδια αρχή µπορεί να ζητεί απευθείας από την πηγή πληροφόρησης τις πληροφορίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης.

Ο έλεγχος των αιτήσεων στήριξης περιλαµβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:

• το εµπρόθεσµο της υποβολής

• την πληρότητα της αίτησης

• την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιµότητας

• τον προσδιορισµό του αιτούµενου ποσού ενίσχυσης για όλη την περίοδο της δέσµευσης.

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόµενων διοικητικών ελέγχων, ο ΕΦ∆ προβαίνει στην ένταξη των πράξεων για τις παραδεκτές αιτήσεις, µε βάση τις πληροφορίες που περιλαµβάνονται στις αιτήσεις που έχουν επιλεγεί προς στήριξη. Λεπτοµέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, τους ελέγχους, και τις µειώσεις-κυρώσεις, το επόµενο διάστηµα θα εκδοθεί τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης καθώς και σχετική πρόσκληση του Μέτρου. Η παρούσα να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ, της ΕΥ∆ ΠΑΑ 2014-2020 και του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Επιπλέον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το επόμενο διάστημα  θα προκηρυχθεί το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα», γνωστό ως «Εξισωτική Αποζημίωση», με βάση τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών.

 

Παράλληλα, με την υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (δηλώσεων ΟΣΔΕ) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν ανήκουν στις νέες μειονεκτικές περιοχές, έτσι ώστε να συμπληρώσουν το απαραίτητο πεδίο στην αίτηση και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι θα εξακολουθήσουν να είναι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης όσοι μένουν εκτός επιλεξιμότητας λόγω της νέας οριοθέτησης, για δύο ακόμα χρόνια, που είναι η μεταβατική περίοδος. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, για το 2019 θα δικαιούνται μειωμένη εξισωτική αποζημίωση κατά 20% και για το 2020 μειωμένη κατά 50%, οπότε και εκείνοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το αντίστοιχο πεδίο για τα δύο αυτά έτη.

 

Τονίζεται, επιπλέον ότι ο χάρτης με τις ορεινές περιοχές δεν έχει αλλάξει και, επομένως, ούτε οι επιλέξιμοι δικαιούχοι ενίσχυσης.

 

Πιο αναλυτικά, το Μέτρο 13 θα αποτελείται στη νέα προκήρυξη από τα εξής Υπομέτρα:

 

13.1: Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές

Το υποµέτρο εφαρµόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισµένες ως ορεινές µε βάση την Οδηγία του Συµβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 

13.2: Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών

α) Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισµούς που προκαλούνται από δυσχερείς κλιµατολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασµό τους, σύµφωνα µε την παράγραφο 3 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 µετά την νέα οριοθέτηση

β) Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές παρέµβασης εκτός των περιοχών των Υπομέτρων 13.1, 13.2α και 13.3, οι οποίες ήταν επιλέξιµες [βάσει του άρθρου 36 στοιχείο α) σηµείο ii) του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005], κατά την περίοδο προγραµµατισµού 2007-2013 (περιοχές που εντάσσονταν στο Υποµέτρο 13.2 πριν τη νέα οριοθέτηση). 

13.3: Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών

Το υποµέτρο εφαρµόζεται στις περιοχές µε ειδικούς περιορισµούς, παραµεθόριες και νησιωτικές περιοχές, όπου είναι απαραίτητη η διατήρηση της υπαίθρου και η µη εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας, σύµφωνα µε την παράγραφο 4 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 µετά τη νέα οριοθέτηση.

 

Ύψος ενίσχυσης

 

Η ενίσχυση έχει την µορφή ετήσιων πληρωµών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των επιλέξιμων περιοχών και καθορίζεται εντός της σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί «Εφαρµογής του Μέτρου 13» όπως κάθε φορά ισχύει. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκµετάλλευσης, το οποίο µετά τα 20 εκτάρια (ha) µειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

  • Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 20 ha: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης
  • Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: χορηγείται 80% της ενίσχυσης
  • Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: χορηγείται 50% της ενίσχυσης
  • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.

Το ανώτατο όριο των επιλέξιµων εκταρίων για την καταβολή ενίσχυσης ορίζεται ανά υποµέτρο.


Τελευταία νέα & ενημερώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι ότι από 01/01/2024 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό ότι οι αγρότες οι οποίοι έχουν παραδόσεις προϊόντων για συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβόσιτου 

Διαβάστε περισσότερα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  “ΕΝΩΣΗ  αγροτών”  κάνει  γνωστό στους  αγρότες ότι παρατάθηκε μέχρι και τις 31/03/2024 η δυνατότητα υποβολής στην ειδική φόρμα της ΑΑΔΕ 

Διαβάστε περισσότερα